Coronatesten van Saltro niet naar Abu Dhabi, maar Overvecht

© Pixabay
PROVINCIE UTRECHT - Niet Abu Dhabi, maar het Utrechtse Overvecht gaat de thuisbasis worden voor de analyse van duizenden extra coronatests. Het Utrechtse bedrijf Saltro stampt daar met "stoom en kokend water" een megalaboratorium uit de grond, om over een paar weken 20.000 coronatests per dag te kunnen analyseren.
Dat is heel wat meer dan de 2500 tests die het bedrijf nu dagelijks voor de GGD Utrecht analyseert. Maar het gaat lukken, vertelt voorlichter Wim Knol van Saltro. "Wij kopen een bedrijfspand aan in Overvecht, dat is 'bij wijze van' vandaag gekocht, vlak bij ons eigen lab. De komende weken gaan we hard aan de slag om dat over een maand draaiende te krijgen. Dat gaan we waarmaken."
Saltro wilde eigenlijk de tests naar Abu Dhabi sturen om ze daar te laten analyseren. Maar het bedrijf kreeg daar geen toestemming voor van het Rijk. Volgens minister De Jonge van Volksgezondheid kon de bescherming van persoonsgegevens niet genoeg gewaarborgd worden.
Knol ziet dat anders. Wat Saltro betreft hadden de testen naar Abu Dhabi gekund. Het bedrijf was al langer bezig om te kijken of ze een luchtbrug op konden zetten.

Onrust over privacy

Knol zegt dat het opschalen naar Abu Dhabi wat hen betreft had gekund, maar minister De Jonge van Volksgezondheid heeft een andere afweging gemaakt. "Wij denken dat we dat voldoende voor elkaar hadden. Maar ministerie bleef kritisch. Het zat vast op wetgeving van de Emiraten, daar was die privacy niet geborgd."
Maar dat is niet doorslaggevend geweest, zegt Knol. "Mensen gingen bij de teststraten vragen stellen en er dreigde maatschappelijke onrust. De GGD had daar last van. Wat ons betreft had het gekund, maar het is niet gelukt, is het gewoon jammer. Natuurlijk hebben we tijd verloren, maar er is heel zorgvuldig naar gekeken en zo'n proces kost tijd."
Eind september liet Saltro weten in de startblokken te staan. Er waren toen ook al veel zorgen over persoonsgegevens, die zouden niet goed genoeg beschermd zijn in de Verenigde Arabische Emiraten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.