RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Soester wil referendum over vuurwerkverbod: 'Redenen van de raad zijn kolder'

SOEST - Als het aan Soester Patrick van Rijn ligt komt er een referendum over het vorige maand afgekondigde vuurwerkverbod. De gemeente besloot dat er vanaf aankomende jaarwisseling helemaal geen vuurwerk meer mag worden afgeschoten. Er komt ook geen vuurwerkshow. Van Rijn is het niet eens met dat besluit en heeft daarom vandaag als eerste van zijn gemeente een verzoek tot een raadgevend referendum ingediend. Hij hoopt dat anderen volgen.

Van Rijn baalt flink van het hele verbod, want er is maar een dag in het hele jaar dat er vuurwerk mag worden afgeschoten en nu mag dat niet meer in zijn gemeente. "De redenen die de raad aangeeft vind ik kolder", zegt hij. "Ze gebruiken het milieu aspect. Wij zijn maar een kleine gemeente. Soest gaat niet het vervuilingsprobleem van de provincie Utrecht en de rest van Nederland oplossen."

"Ik heb ook ernstige twijfels over de handhaving van dit besluit", zegt de vuurwerkliefhebber. "We hebben sinds drie jaar een vuurwerkvrije zone in Soest en dat is al bijna niet te handhaven. We hebben gewoon te weinig boa's."

De BOA Bond liet in september te weten wél blij te zijn met het besluit van de gemeente. De bond denkt dat een algeheel verbod juist beter te handhaven is dan alleen een verbod op knalvuurwerk. Dat laatste geldt momenteel voor heel Nederland.

Raadgevend referendum
Inwoners die het met het verzet van Van Rijn eens zijn, hebben drie weken de tijd om net als hun plaatsgenoot een verzoek tot referendum in te dienen. Dat kan via de website van de gemeente en alleen als je officieel inwoner bent van Soest. Voor een volgende stap in het hele proces zijn er voor 28 oktober 254 verzoeken nodig. Dat is 0,7 procent van alle kiesgerechtigden (36.256) in Soest.

Nadat een centraal stembureau dan heeft onderzocht of er genoeg verzoeken binnen zijn, kan iedereen een ondersteuningsverklaring indienen. Dan moet zeven procent van de inwoners steun betuigen, in totaal 2538 mensen. Als dertig procent het met het referendum eens is, wordt het geldig verklaard.

De komende periode wordt duidelijk of het referendum doorgaat, maar de uitslag ervan is waarschijnlijk niet voor de jaarwisseling bekend vermoedt Van Rijn. Dat betekent dat de Soester inwoner het dit jaar in elk geval zonder vuurwerk moeten doen. Maar, zegt Van Rijn, als duidelijk is dat het referendum er komt, "dan ga ik er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de gemeente besluit het verbod nog een jaartje op te schuiven".


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -