Corona vandaag: stijging in Amersfoort, ANBO wil briefstemmen bij Kamerverkiezingen

PROVINCIE UTRECHT - Opnieuw een dag met een recordaantal coronabesmettingen. Vooral in Amersfoort liepen de cijfers flink op. In onze rubriek 'Corona vandaag' vind je de belangrijkste ontwikkelingen in de provincie Utrecht.

Coronacijfers provincie Utrecht

Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 616 nieuwe coronagevallen in de provincie Utrecht gemeld. In de stad Utrecht kwamen er 218 besmettingen bij, dat zijn er 38 meer dan gisteren. Ook in Amersfoort was er een opvallende toename. Daar steeg het aantal besmettingen naar 78 personen, dat zijn er 30 meer dan gisteren. Het is voor het eerst tijdens de tweede golf dat Amersfoort boven de 50 besmette personen per dag uitkomt.
Alleen in Eemnes kwam er de afgelopen 24 uur geen enkele besmetting bij. Opvallend is dat bij het RIVM in de gehele provincie Utrecht geen meldingen van ziekenhuisopnames of corona gerelateerd overlijden zijn binnengekomen. Dat wil niet zeggen dat er geen mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven.
Op de kaart hieronder zie je het aantal geregistreerde besmettingen per honderdduizend inwoners van jouw gemeente.

Coronacijfers Nederland

In heel Nederland zijn 5983 nieuwe coronagevallen gemeld en dat is een nieuw dagrecord. Het oude record heeft slechts een dag standgehouden. Een dag eerder had het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 5829 meldingen van positieve tests gekregen. Het waren er aanvankelijk 5831, maar dat is vrijdag bijgesteld. In de afgelopen zeven dagen zijn bijna 34.000 nieuwe besmettingen gemeld.
Het aantal sterfgevallen steeg met veertien. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend waren dertien sterfgevallen gemeld.

Ziekenhuisopnames in Nederland

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is vrijdag gestegen tot 1139. Dat zijn 69 patiënten meer dan donderdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het merendeel ligt op verpleegafdelingen. 239 van de mensen met de longziekte Covid-19 liggen op de intensive care, een toename van 11 in het afgelopen etmaal.
Momenteel is 30 procent van alle patiënten die op de ic's liggen coronapatiënt. "Het aantal covidpatiënten in de ziekenhuizen blijft snel stijgen. De prognose is dat er op 13 oktober 1250 patiënten opgenomen zijn," meldt LCPS.

Burgemeester Utrecht wil landelijke mondkapjesplicht

Peter den Oudsten, burgemeester van Utrecht en voorzitter van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU), is voor een landelijke mondkapjesverplichting.
Eerder gaf premier Mark Rutte het advies om een mondkapje te dragen "overal waar je de hemel niet kunt zien", zoals in winkels en theaters. Maar volgens Den Oudsten is dat te onduidelijk.
"Ik geef het kabinet het dringende advies mee om mondkapjes wel te gaan dragen", zegt hij in het speciale programma 'UNieuws Extra: Corona vraag & antwoord'. Volgens hem geven het oplopende aantal besmettingen daartoe aanleiding.

Rutte: elke beperkende maatregel nemen die nodig is

Het kabinet is bereid om elke beperkende maatregel te nemen die nodig is om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Premier Mark Rutte maakte dat duidelijk tijdens zijn wekelijkse ministerraad. Over welke maatregelen denkbaar zijn, wilde hij niet speculeren. Ook wil hij niet ingaan op de discussies die het kabinet daarover voert.
"Het doel is de totale optelsom van de bewegingen van mensen en het aantal contactmomenten terug te brengen", aldus Rutte. Hij wees erop dat de meeste horeca netjes omgaat met de maatregelen, net als
theaters en sportscholen, maar de netto optelsom ervan is volgens hem dat er heel veel bewegingen zijn van mensen.
Dit weekend zouden volgens deskundigen de eerste resultaten zichtbaar moeten zijn van de extra maatregelen die in zes regio's werden genomen, waar de horeca eerder dicht moest en de maximale
groepsgrootte verkleind werd. De enorme stijgingen van het aantal besmettingen in de afgelopen week en vooral laatste dagen, vallen tegen, erkende Rutte. Daarvan zou je meer moeten terugzien. Hij wil
dat nader laten analyseren.

Ouderenbonden willen briefstemmen om corona

Het is een goede zaak als senioren door middel van briefstemmen thuis hun stem kunnen uitbrengen bij de verkiezingen in maart. Zeker omdat veel mensen het heel belangrijk vinden om gebruik te maken van hun stemrecht, zegt ouderenbond ANBO. Het kabinet onderzoekt vanwege het coronavirus de mogelijkheid om bij de Tweede Kamerverkiezingen per post te stemmen.
"Ouderen gaan er in coronatijd minder vaak op uit en staan straks zeker niet graag in de rij bij een stembureau", aldus een woordvoerster. "Stemmen per post heeft onze voorkeur boven digitaal stemmen, omdat niet alle ouderen digitaal vaardig zijn." Ze benadrukt dat briefstemmen niet alleen voor mensen van 70 jaar en ouder mogelijk moet worden, "maar voor iedereen die niet mobiel is vanwege een kwetsbare gezondheid".

Minister De Jonge: coronatesten verwerken in Abu Dhabi gaat niet door

Het verwerken van Nederlandse coronatests in Abu Dhabi gaat niet door. Dat laat minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid vandaag weten. Er bleef een onacceptabel risico op het gebied van privacy bestaan, zegt De Jonge.
Het Utrechtse Saltro wilde coronatesten in Abu Dhabi laten analyseren om het gat in de testcapaciteit te dichten. Uitslagen van coronatesten zouden er binnen 48 uur kunnen zijn, ondanks dat het zes uur vliegen is naar Abu Dhabi.

Werkgevers vrezen nadelige effecten corona-app

Werkgevers maken zich zorgen over de praktische adviezen die de nieuwe corona-app geeft. De app geeft aan of je in de buurt bent geweest van een met het longvirus besmet persoon en adviseert mensen in dat geval tien dagen in quarantaine te gaan.
Dat laatste zorgt mogelijk voor veel uitval van personeel, vrezen werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. Zij zien lever dat mensen die een melding krijgen, zich direct kunnen laten testen. Volgens de werkgeversorganisaties moet dat mogelijk zijn nu de testcapaciteit wordt uitgebreid.

Bowlingbanen vinden regels onduidelijk

Eigenaren van bowlingbanen weten niet goed wat ze aan moeten met de nieuwe coronamaatregelen. Dat hoort Koninklijke Horeca Nederland (KHN) van tientallen eigenaren van bowlingbanen, die willen weten of hun restaurant of bar open mag.
Volgens KHN gaan burgemeesters in verschillende regio's anders om met de coronamaatregelen. In de algemene regels van eind september staat dat alle horeca die bij sportcentra hoort, moet sluiten. Dat betekent dat de kantine van de voetbalclub dicht is, maar ook het restaurant naast de golfbaan. Bowlingbanen lijken echter in een grijs gebied te vallen, merkt KHN.
Diezelfde conclusie trekt ook de Nederlandse Vereniging van Bowlingondernemers. "Ik krijg net nog een telefoontje van een zelfstandige bowlingbaan in Veenendaal dat het de horeca moet sluiten omdat de baan door de veiligheidsregio als sportcomplex wordt gezien", zegt voorzitter Frits van Dijk.

Jongeren bedenken 1500 ideeën voor oplossen coronacrisis

Ongeveer 2000 jongeren hebben de afgelopen weken 1500 ideeën bedacht voor het oplossen van problemen waar zij in de coronacrisis tegenaan lopen, meldt de Jongeren Denktank Coronacrisis (JDC).
De ideeën gaan over opleiding, werk en wonen. Dat zijn de gebieden waarop jongeren de effecten van de coronacrisis voelen. Ze variëren van oplossingen om de kwaliteit van het online-onderwijs te verbeteren tot de suggestie om de huidige kijk op werk los te laten.
Minister-president Markt Rutte riep in mei van dit jaar jongeren op om aan te geven waar ze last van hebben door de coronacrisis en wat hun ideeën zijn om er iets aan te doen. De JDC lanceerde vorige maand een app waarin onder meer vragen worden gesteld over belemmeringen rond werk, opleiding en huisvesting, maar ook over welke kansen de coronaperiode met zich mee brengt en wat jongeren nodig hebben om deze kansen te blijven benutten na de crisis.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.