RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Hoort Gyrano Kerk in Oranje? Gert Kruys vindt van wel


PROVINCIE UTRECHT - Afgelopen week kwam het Nederlands elftal in actie tegen Mexico. Een speler die daar niet bij was, maar volgens Gert Kruys wel bij had moeten zijn, is Gyrano Kerk. De RTV Utrecht-analist is bijzonder gecharmeerd van de rechtsbuiten en vindt dat hij een kans verdient.

"Ik heb van de week naar het Nederlands elftal zitten kijken. Dan zie ik Calvin Stengs invallen. Die heeft amper gespeeld, is geblesseerd geweest, rood gehad, tot nu toe niks kunnen doen bij AZ. Ik zie Kerk. Die komt elke wedstrijd zes keer door en volgens mij hebben we bij het Nederlands elftal ook wel behoefte aan diepte." Kruys heeft zijn punt gemaakt, maar gaat oud-international Johan de Kock daarin mee?

Johan de Kock: 'Moeilijk om vanuit FC Utrecht Oranje te halen'


Zelf speelde De Kock bij FC Utrecht toen hij voor het eerst werd geselecteerd. Iets wat slechts een handvol Utrecht-spelers is weten te lukken. Hij begrijpt de keuze van de bondscoach wel "Ik denk dat Stengs kwalitatief gezien meer potentie heeft. Daarnaast spreekt het voor Stengs in het voordeel dat hij er in voorafgaande interlands ook al bij zat", kruipt De Kock in het hoofd van de bondscoach. "Ik denk dat ze bij Stengs meer het gevoel hebben dan bij Kerk dat hij de absolute top kan halen."

Kruys heeft liever dat de bondscoach een keuze maakt op basis van spelers die in vorm zijn in plaats van een vaste groep waarmee je naar een groot toernooi werkt. "Johan is daar zelf het beste voorbeeld van. Een laatbloeier. Ook Kerk wordt beter en beter en is absoluut in Vorm. Elke wedstrijd heeft hij een belangrijk aandeel. Het is niet voor niet dat heel veel clubs belangstelling voor hem hebben. Het is dat FC Utrecht de hoofdprijs vraagt. Anders was hij al weggeweest. "

Gert Kruys pleitte eerder al voor de aanvaller: 'Statistieken spreken voor Kerk'


De Kock is het wel eens met Kruys dat een bondscoach in Nederland verder moet kijken dan alleen Ajax, PSV, Feyenoord en AZ. "Er zijn wel meer clubs waar spelers rondlopen waarvan je de ontwikkeling moet volgen, maar het is een gegeven dat het moeilijker is om vanuit die clubs door te breken bij het Nederlands elftal.

 De teleurstelling overheerst vooralsnog bij FC Utrecht De teleurstelling overheerst vooralsnog bij FC Utrecht | Foto: Orange Pictures

Analyse FC Utrecht
Waar Gyrano Kerk toe is aan de volgende stap, valt er bij FC Utrecht zelf nog genoeg te sleutelen. Kruys is ervan overtuigd dat Utrecht 9 punten uit 3 wedstrijden had moeten hebben. "Achterin worden cruciale fouten gemaakt. Dat kan niet op dit niveau. Vooral Justin Hoogma en Maarten Paes zien er te vaak niet goed uit." Fouten van de twee liggen volgens Kruys ten grondslag aan de drie tegengoals die FC Utrecht dit seizoen te verwerken kreeg. Twee van de drie goals hadden grote gevolgen. Volgens oud-verdediger De Kock ligt niet alle schuld bij Hoogma. "Ik snap dat hij bij één van de goals de zone wil verdedigen door in te stappen, maar dan moet de andere verdediger [St. Jago, red] ook veel korter op de man dekken. En wat betreft de keeper. De bal mag er gewoon nooit in de korte hoek ingaan."

Gert Kruys: 'FC Utrecht geeft te makkelijk kansen weg'


Daarnaast laat FC Utrecht aanvallend nog te veel steken vallen, volgens Kruys, waardoor de tegengoals ook meteen heel belangrijk worden. "Gustafson moet veel beter de trekker overhalen. Hij moet meedogenloos zijn. Tegen Heerenveen krijgen we kansen die we niet mogen laten liggen. Voor Mahi geldt dat ook. Hij wil teveel en loopt zich daardoor een ongeluk. Dat heeft FC Utrecht opgebroken, want anders had het 9 punten uit 3 wedstrijden gehad."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -