RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Burgemeester Utrecht wil een landelijke mondkapjesplicht


UTRECHT - Peter den Oudsten, burgemeester van Utrecht en voorzitter van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU), is voor een landelijke mondkapjesverplichting. Dat zei hij in het speciale programma 'UNieuws Extra: Corona vraag & antwoord', waarin hij uitgebreid inging op vragen van kijkers.

Eerder gaf premier Mark Rutte het advies om een mondkapje te dragen "overal waar je de hemel niet kunt zien", zoals in winkels en theaters. In de uitzending kreeg Den Oudsten de vraag of zo'n advies in de praktijk niet tot onduidelijkheid leidt.

'Voor een verplichting'
"Dat denk ik ook", zegt Den Oudsten. Maar een mondkapjesplicht alleen in de provincie Utrecht ziet hij niet zitten. "Het heeft feitelijk geen zin om een situatie te creëren waarin het hier verplicht is, maar over de grens van de regio weer niet."

Wel doet hij een stevige oproep aan de regering. "Ik geef het kabinet het dringende advies mee om mondkapjes wel te gaan dragen. Ik ben voor een verplichting." Volgens Den Oudsten gaan we gezien de sterk oplopende besmettingscijfers ook steeds meer die kant op.

Sportclubs
Den Oudsten wilde niet concreet ingaan op een vraag van een luisteraar die zich zorgen maakte dat sportclubs weer worden gesloten. "Daar heb ik niets specifieks over", zegt Den Oudsten. Toch liet hij doorschemeren dat sportclubs in de provincie zich ook zorgen moeten maken.

"Iedereen moet zich ongerust maken over situaties waarin er veel contact is tussen mensen", zegt de voorzitter van de VRU. Hij wijst erop dat we onze reisbewegingen zo veel mogelijk moeten beperken.

Peter den Oudsten: "Er zijn zwaardere maatregelen nodig op korte termijn"


Dat leidt in de praktijk bij sportclubs al snel tot problemen als ze bijvoorbeeld een uitwedstrijd hebben. "Dat betekent dat spelers bij elkaar in de auto gaan zitten", zegt hij. "Het risico zit in dat soort bewegingen."

Maar ook het eventueel sluiten van sportclubs is een maatregel van het kabinet, benadrukt Den Oudsten. "Maar we moeten ook reëel zijn. Er zijn meer en zwaardere maatregelen nodig als de cijfers niet naar beneden gaan. En dat op heel korte termijn."

'Gezamenlijke verantwoordelijkheid'
Toch benadrukt hij dat de strijd tegen het coronavirus niet wordt gewonnen door de maatregelen van het kabinet. "Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid", zegt Den Oudsten. "We moeten het met elkaar doen." Hij wijst daarbij op de maatregelen zoals het houden van anderhalve meter afstand en het dragen van een mondkapje in de supermarkten.

Als iedereen zich daaraan houdt, is volgens hem de strijd tegen het virus te winnen. "Dan kunnen we er in theorie in een paar weken vanaf zijn. Maar dat vergt wel een gezamenlijke inspanning."

'UNieuws Extra: Corona vraag & antwoord' is iedere vrijdag te zien op RTV Utrecht om 17.35 uur en wordt vanaf 17.30 uur live uitgezonden op onze facebookpagina en op ons YouTube kanaal. In elke uitzending beantwoorden deskundigen de vragen van onze kijkers. Peter den Oudsten beet vandaag de spits af in de eerste uitzending van het programma.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -