RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Oud-international De Kock: 'Ronald Koeman wilde me naast zich als verdediger bij Barcelona'


PROVINCIE UTRECHT - Het had niet veel gescheeld of Johan de Kock had tijdens zijn voetbalcarrière nog bij Barcelona gespeeld. Die ontboezeming doet de oud-speler van onder meer FC Utrecht en Schalke 04 in de studio van Een Berg Sport.

"Ik was snel, sterk en kon goed koppen. Ronald Koeman wilde ook graag zo'n type verdediger naast zich bij Barcelona", vertelt De Kock, die in die periode halverwege de jaren '90 ook naast de huidige coach van Barcelona speelde in Oranje.

Johan de Kock: 'Ronald Koeman wilde me naast hem in het centrum bij Barcelona'


"Later ben ik ook naar zijn zaakwaarnemer geweest. Hij is toen zelfs bezig geweest om me te proberen of ik met Ronald centraal in het centrum kon voetballen. Die had dat graag natuurlijk, want wat hij tekortkwam waren juist de kwaliteiten die ik had. Samen kon je dan natuurlijk optimaal presteren."

Met dank aan Han Berger
Uiteindelijk kwam het niet zover. De Kock had wel nog een uiterst succesvolle carrière in Duitsland bij Schalke 04, waarmee hij ondermeer de UEFA Cup won. Dat het überhaupt zover kwam was te danken aan Han Berger, zijn trainer bij FC Utrecht, die in De Kock meer een verdediger zag dan een aanvaller.

"Ik was van FC Groningen overgenomen als aanvaller. Vergeet niet, ik heb gewoon nog 50 goals gemaakt in de eredivisie. Dat is helemaal niet slecht. We speelden tegen Haarlem en Ton de Kruyk en Gerrit Plomp speelden centraal achterin. De Kruyk raakte geblesseerd en toen zette Berger me achterin. Ik had nog nooit als verdediger gespeeld."

Gert Kruys: 'Van Hanegem vroeg aan Johan: moet je die dozen niet van je schoenen halen?'


Dat seizoen was de invalbeurt de enige keer dat De Kock achterin speelde bij FC Utrecht. In de zomerstop die volgde voerde Berger de transformatie door. Het duurde niet lang voordat de Sliedrechter zijn naam vestigde als verdediger. Een uitnodiging voor het Nederlands elftal volgde spoedig.

"Johan was ook verschrikkelijk snel. Dat is in Nederland als verdediger heel belangrijk", weet Gert Kruys nog. "Bij ons werd Johan eigenlijk gehaald als opvolger van Erik Willaarts. We hadden Europees voetbal gehaald en hij deed het goed bij Groningen als spits. Hij kwam bij ons trainen en toen zat Van Hanegem al een beetje naar hem te kijken."

Bij het horen van de naam Van Hanegem begint De Kock meteen te lachen. "Hij was niet zo van me gecharmeerd." Kruys kan dat bevestigen. "Hij was vrij nerveus en die Kromme zegt tegen Johan: doe effe die dozen van je schoenen af." Of Van Hanegem het toen al gezien had weten we niet, maar dat De Kock zijn grootste successen niet zou vieren als aanvaller had hij toen al gezien.

De ode van Korneel


Een Berg Sport is iedere vrijdagavond vanaf 17.10 te zien op RTV Utrecht.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -