Documentaire over belastingfraudezaak sushiketen Sumo wordt niet uitgezonden

© RTV Utrecht
UTRECHT - De uitzending van een documentaire over de belastingfraudezaak van sushiketen Sumo mag zondag niet worden uitgezonden. Dat heeft de rechtbank vrijdag besloten in een kort geding. Zowel het Openbaar Ministerie als de voormalige eigenaren van de sushiketen hadden bezwaar tegen de uitzending.
Voor de documentaire werd opsporingsdienst FIOD gevolgd tijdens het onderzoek naar de belastingfraudezaak. Onder meer bij de inmiddels gesloten vestiging aan de Potterstraat in Utrecht werd toen door de FIOD een inval gedaan.
Journalisten keken mee met het opsporingsonderzoek en namen kennis van allerlei privacygevoelige informatie zoals adressen en woonplaatsen van de verdachten. Ook kregen zij veel inzicht in de omvang van de beschuldiging.
De horecaondernemers werden in juli door de rechtbank schuldig bevonden aan belastingfraude. Maar omdat ze niet wisten dat er een documentaire werd gemaakt, kregen ze geen straf opgelegd. Volgens de rechter was inbreuk gemaakt op de persoonlijke levenssfeer van de verdachten en is de integriteit van het strafproces in gevaar gebracht.
Een motivering voor het besluit van de rechtbank om de uitzending te verbieden is niet gegeven. Die volgt later.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.