Provincie wil beter voorbereid zijn op gevolgen extremer weer

Noodweer vorig jaar aan de Lek bij Nieuwegein.
Noodweer vorig jaar aan de Lek bij Nieuwegein. © JSmultimedia
PROVINCIE UTRECHT - De provincie Utrecht investeert vier miljoen in maatregelen om beter voorbereid te zijn op de gevolgen van extremer weer. Provinciale Staten hebben plannen daarvoor voor de komende vier jaar goedgekeurd.
Nederland, en dus ook Utrecht, krijgt steeds vaker te maken met de gevolgen van extremere weersomstandigheden, zoals wateroverlast of hittestress. De provincie zet daarom in op een 'toekomstbestendige en waterveilige regio'. Dat gebeurt door het stimuleren van slimmere manieren van wonen, werken en bouwen, schrijft de provincie.
Gedeputeerde Hanke Bruins Slot is opgetogen dat de provincie nu aan de slag kan met de plannen: "Het extremere weer zorgt ook in onze provincie voor uitdagingen. Flinke plensbuien zetten kelders blank of zorgen voor akkers die te nat zijn. Soms binnen enkele weken gevolgd door langdurige droogte en hitte, met meer risico op natuurbranden of gezondheidsklachten bij mensen tot gevolg. Samen met bewoners, waterschappen, gemeenten, bedrijven en maatschappelijke organisaties willen we aan de slag, zodat Utrecht ook in de toekomst een veilige en mooie provincie blijft."
In 2050 wil de provincie Utrecht klimaatbestendig en waterveilig zijn. De provincie heeft in het nu aangenomen Programmaplan Klimaatadaptatie de ambities voor de komende vier jaar uitgewerkt. Waar mogelijk moeten woningen, kantoren en infrastructuur anders aangelegd worden, ter voorkoming van wateroverlast en hittestress. Verder moeten inwoners van de provincie Utrecht bewuster worden gemaakt 'dat zij kunnen bijdragen aan een klimaatbestendige woon- en werkomgeving'. Dat kan volgens de provincie "door meer ruimte te maken voor beplanting, het opvangen van regenwater of door meer schaduw te creëren".

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.