RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

De coronacrisis doorkomen: 'Wees een beetje lief voor jezelf'


PROVINCIE UTRECHT - Het kabinet komt mogelijk met strengere maatregelen als het aantal besmettingen blijft toenemen of niet snel genoeg daalt. De cijfers van dit weekend en vooral morgen zijn doorslaggevend. Hoe houden we de maatregelen vol?

Psycholoog Thijs Launspach hield zich de afgelopen periode met die vraag bezig. Hij deed onderzoek naar de gevolgen van de coronacrisis op ons dagelijks leven. In zijn podcastserie Thuis met Thijs spreekt hij met verschillende deskundigen. Wanneer het gaat over het volhouden van de coronamaatregelen is zijn belangrijkste boodschap dat dit vooral werkt als mensen snappen waar ze het voor doen. Hij noemt het 'kwalijk' dat het beleid steeds lijkt te veranderen. "Je moet ook weten wanneer je bepaalde vrijheden weer terugkrijgt."

Psycholoog Thijs Launspach over hoe we de maatregelen kunnen volhouden.


Koffieafspraak
De dringende oproep is ook nog steeds om zoveel mogelijk thuis te werken. Thijs Launspach adviseert om een hele duidelijke werkplek in te richten waar je alleen zit als je zit te werken. Daarbij is het belangrijk om duidelijke start- en eindtijden met jezelf af te spreken. Hij denkt ook dat het belangrijk is om, ondanks de beperkingen, toch op zoek te gaan sociale kanten van het werk.

"Maak die koffieafspraak met je collega. Zorg er toch voor dat je bij die vrijdagmiddagborrel bent via Zoom." Tenslotte wijst hij op het belang van beweging. "Op kantoor loop je even naar de koffieautomaat. Of naar een collega. Thuis is het risico veel groter dat je blijft zitten waar je zit."

Psycholoog Thijs Launspach over het thuiswerken.


Lief zijn voor jezelf
Mentaal gezond blijven in deze coronatijd valt met alles wat er op ons af komt niet mee. Wat kun je onder deze omstandigheden het beste doen om je hoofd koel te houden? Thijs Launspach adviseert om niet teveel van jezelf te verwachten. "Je krijgt nu eenmaal minder gedaan en dat is niet erg. Wees een beetje lief voor jezelf." Hij benadrukt verder dat het belangrijk is om binnen de beperkingen die er zijn toch zoveel mogelijk sociaal te zijn. "En blijf jezelf ook vertellen waarom je dit allemaal doet."

Psycholoog Thijs Launspach over mentaal gezond blijven.


'UNieuws Extra: Corona vraag & antwoord': Burgemeester Utrecht wil een landelijke mondkapjesplicht


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -