Edo uit Utrecht werkte aan CoronaMelder-app: 'Het moet die ketens van besmettingen doorbreken'

PROVINCIE UTRECHT - De CoronaMelder is vanaf vandaag voor iedereen te gebruiken. Hoewel de app technisch al klaar was, moest een wet om de app te regelen nog door Eerste Kamer. Afgelopen dinsdag is dat gebeurd en nu is de app in alle GGD-regio's actief. Edo Plantinga uit Utrecht is een van de ontwikkelaars van de CoronaMelder: "Hoe meer mensen hem gaan gebruiken, hoe effectiever 'ie wordt."
De app moet helpen om het aantal coronabesmettingen terug te dringen. De CoronaMelder geeft een melding wanneer je ten minste een kwartier dicht in de buurt bent geweest van een besmet persoon. De zieke moet het dan wel samen met de GGD aangeven in de app.
Want de app weet niet wie je bent of waar je bent geweest. Bluetoothsignalen van verschillende telefoons maken contact met elkaar. Door de sterkte van het signaal is na te gaan wie er risico lopen en wie niet. Door middel van het delen van een code krijgen andere app-gebruikers een waarschuwing. "En dan kan je dus zeggen: oké jongens, vanavond zouden we bij oma langsgaan. Wacht even, dat gaan we dus maar even niet doen", zegt Edo Plantinga.

App

Plantinga is een maatschappelijk gedreven software-ontwikkelaar. Toen aan het begin van de pandemie sprake was van de ontwikkeling van een app, was hij een van de initiatiefnemers van een manifest. Daarin stonden tien uitgangspunten waaraan zo'n app zou moeten voldoen. Vertrouwen in een goede omgangsvorm met persoonsgegevens was daarin heel belangrijk. "Het ministerie heeft mensen uitgenodigd om mee te werken waarvan ze weten dat ze kritisch zijn." Dat vindt hij een goed uitgangspunt.
"Wij hebben vanaf het begin alle ontwerpdocumenten en broncode die in ontwikkeling zijn gepubliceerd", vertelt Edo Plantinga. "Het voordeel daarvan is dat iedereen mee kan kijken en ook controleert."

Contactonderzoek

De app is een belangrijke toevoeging op het bron- en contactonderzoek van de GGD. Een groot voordeel is dat de app ook mensen kan alarmeren die bij een besmet persoon in de trein of bioscoop hebben gezeten. Dat zijn mensen die voor de GGD lastig te achterhalen zijn, maar door de melder nu wel bericht krijgen.
Hoe nuttig de app echt gaat zijn is onbekend. Er zijn al wel voorbeelden van mensen die een melding kregen nadat ze in contact zijn geweest met iemand die besmet is met corona. Voor minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) is het een van de manieren om het virus af te remmen: "We moeten alles op alles zetten om verspreiding van het virus de kop in te drukken. De app kan daarin een belangrijke rol spelen, hoog tijd om die nu ook in Nederland in te gaan zetten."
Zo ziet de Utrechtse CoronaMelder ontwikkelaar het ook. Plantinga: "Als je een melding krijgt, besluit je bijvoorbeeld om iets niet te gaan doen. Daar gaat het om. Het gaat om een gedragsverandering die uiteindelijk die ketens van besmettingen doorbreekt."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.