Utrechtse Bina Chirino (26) is verkiezingskandidaat: 'Er zijn te weinig jongeren, daar waar de besluiten vallen'

© Bina Chirino
UTRECHT - Hoewel de kans klein is dat ze in de Tweede Kamer terecht komt, is de Utrechtse studente Bina Chirino met haar 26 jaar toch maar mooi de jongste kandidaat in de top van de conceptkandidatenlijst van de ChristenUnie. Ze staat op de veertiende plek, de partij staat nu op ongeveer zeven zetels in de peilingen. "Ik hoop ook bij andere partijen meer jongeren te zien, ook op verkiesbare plekken."
Even voorstellen...

De ChristenUnie heeft gisteren de kieslijst voor de Kamerverkiezingen gepresenteerd, met Gert-Jan Segers op één en Carola Schouten op twee. Op drie staat een oude bekende, oud-raadslid in Utrecht Mirjam Bikker. Op de twaalfde plek staat Simone Kennedy, fractievoorzitter voor de ChristenUnie in de Amersfoortse gemeenteraad. Even verderop, op plek veertien, staat nog een Utrechtse: Bina Chirino.

Ja, met haar 26 jaar is ze "het jonkie" in Den Haag, beseft Bina Chirino goed. Dat is jammer, vindt ze. Want veel van wat er in de politiek wordt besloten, heeft betrekking op jongeren. "We leven in een hele geïndividualiseerde samenleving, en dat heeft veel consequenties waar jongeren zelf weinig invloed op hebben. Goed en toegankelijk onderwijs, de woningmarkt of klimaatbeleid. Er zijn te weinig jongeren op de plek waar de beslissingen worden gemaakt."
Ze koos voor de ChristenUnie vanwege het "sociaalchristelijke geluid". "Omkijken naar de ander en opkomen voor mensen die het moeilijk hebben. Bij jongerenthema's denk ik dan aan de jongeren die de schulden niet aankunnen die je nu moet maken om een huis te kunnen kopen of om je studie te kunnen betalen. Maar ook over het klimaat. Het zijn nu niet de grootste schouders die de zwaarste lasten tillen."

Utrecht versus Den Haag

Chirino verhuisde zeven jaar geleden uit Hoorn naar Utrecht voor haar studie. Ze studeert op dit moment Taal- en Cultuurstudies aan de Universiteit Utrecht. "Ik ben ondertussen al vier of vijf keer verhuisd en heb dus op verschillende plekken en in verschillende wijken gewoond. In het begin moest ik er aan wennen, voor mij was Utrecht een grote stad. Toch voelt het niet als een plek waar je anoniem bent. Je komt altijd wel bekenden tegen, maar het is een stad waar je ook gewoon je buren kent."
Een fijne stad dus, maar Den Haag lonkt. "Als voorzitter van PerspectieF (de jongerenorganisatie van de ChristenUnie, red.) houd ik me inderdaad vooral bezig met het landelijke beleid. Maar ik ben ook in goed contact met de partij hier in Utrecht, en sluit dus niet uit dat ik me op termijn ook in Utrecht zou willen inzetten."

Felle debatten

Schrikt het haar niet af, die harde, Haagse wereld? Denk aan partijgenoot Carola Schouten, die het zwaar te verduren kreeg in het stikstofdebat? "Ja, dat is wel heftig", vindt Chirino. "Sommige mensen denken dat politiek saai is, maar zo zou ik het nooit noemen. Er gebeurt veel en de debatten zijn fel. Dat is niet erg, want het gaat over belangrijke zaken. Maar dat het persoonlijk wordt, dat gaat je niet in de koude kleren zitten. Politiek moet op het onderwerp en de inhoud gericht zijn, en niet op de man gespeeld worden."
Maar afschrikken, dat doet het de Utrechtse studente niet. "Nee, ik heb juist alleen maar bewondering voor de mensen die hard werken en hun best doen om de politiek draaiende te houden. Dat motiveert en inspireert mij."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.