Onderzoeksrechter legt zaak tegen Ridouan T. neer: 'Bejegeningen advocaten tegen alle fatsoensnormen'

De zwaarbeveiligde rechtbank op Schiphol.
De zwaarbeveiligde rechtbank op Schiphol. © RTV Utrecht / Riks Ozinga
UTRECHT/VIANEN - De onderzoeksrechter in de grote liquidatiezaak Marengo tegen Ridouan T. uit Vianen en zestien medeverdachten trekt zich terug vanwege "de onaanvaardbare bejegening" door advocaten. In een ongekend felle brief aan de rechtbank uit ze haar woede. Een unicum, meldt Het Parool.
"Bepaalde uitlatingen van sommige raadslieden gaan naar mijn oordeel alle normen van fatsoen te buiten," schrijft de rechter-commissaris.
Eerst kregen vooral de aanklagers en de kroongetuige dergelijke opmerkingen over zich heen, inmiddels zijn die ook tegen de rechter gericht, meldt ze. "Waar de een misschien zal zeggen dat het slechts woorden zijn, vind ik een dergelijke bejegening onaanvaardbaar in de zakelijke omgang tussen rechters, advocaten en officieren van justitie."
Nu de rechter-commissaris het bijltje er bij neergooit, kunnen in elk geval de voor oktober en november geplande getuigenverhoren niet doorgaan. Het is nog onduidelijk hoeveel vertraging het toch al moeizaam verlopende megaproces weer zal oplopen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.