Sportclubs zijn hangjongeren zat: 'Waarom moet alles kapot?'

© Sporting '70
UTRECHT - Utrechtse sportclubs hebben sinds de coronacrisis veel last van hangjongeren en vandalisme. Vooral op zondagochtend treffen de clubs lege drankflessen aan en zijn er vaak ook spullen vernield. Vermoedelijk zoeken jongeren de sportclubs op omdat horeca en parken 's avonds gesloten zijn.
Omgegooide prullenbakken, fietsen uit de rekken getrokken en kapotte flessen op het veld. Het is voor Sporting '70, een Utrechtse voetbalclub, steeds normaler. "Het is al maanden aan de gang", vertelt voorzitter Willem Muilenburg. "We hebben zelfs brandvlekken op het hoofdveld, omdat ze een barbecue aanstaken."

Corona

Ook bij V.V. Voorwaarts, een andere Utrechtse voetbalclub, is het schering en inslag. "Afgelopen zondag heb ik een krat aan kapotte flesjes bij elkaar moeten vegen", vertelt penningmeester Quillermo Pol. Hij ziet duidelijk verband met de strenge coronamaatregelen. "Nu de horeca eerder moet sluiten, wordt het alleen maar erger."
Op het hoofdveld van Sporting '70 zit een brandplek door een nachtelijke barbecue.
Op het hoofdveld van Sporting '70 zit een brandplek door een nachtelijke barbecue. © RTV Utrecht
Ook Muilenburg denkt dat de toenemende overlast met de coronacrisis te maken heeft. "Ik snap het ook. Ze willen gewoon een plek hebben", legt de voorzitter uit. "Maar waarom moet het vernield worden? Waarom moet alles kapot? Dat snap ik echt niet."

Oplossing

Inmiddels hebben de meeste clubs maatregelen genomen. Zo staan veel spullen vastgelegd aan een ketting en hangen er extra camera's, maar een echte oplossing vinden blijkt lastig. "Als we de hekken sluiten, dan klimmen ze eroverheen", legt Pol van V.V. Voorwaarts uit. Sporting '70 doet de hekken om die reden inmiddels al niet meer slot.
"Misschien moet je ze nog meer aanspreken", zegt Muilenburg twijfelend. "Maar wij weten ook: als de flessen drank bijna leeg zijn, dan zijn de regels snel vergeten." V.V. Voorwaarts zou graag zien dat de gemeente en de politie vaker controleren. "Ik hoop dat ze niet alleen overdag controleren of wij ons aan de coronaregels houden, maar dat ze ook controleren op het moment dat wij er niet zijn."

Festivalterrein

Bij UVV in Leidsche Rijn nam de overlast in het begin van de coronacrisis ook enorm toe. "Het leek soms wel een festivalterrein", vertelt Youssef Ouchene. "Dan waren er misschien wel zevenhonderd jongeren op het park. Het was zelfs zo erg dat jongeren niet weg wilden als er een training begon."
Nu, een paar maanden later, valt de overlast enorm mee. Door intensieve samenwerking met onder andere de gemeente, handhaving en politie is het park nu een stuk minder aantrekkelijk voor jongeren. Toch vreest de club voor nieuwe coronamaatregelen. "Als de horeca dicht moet, dan wordt het een hele grote bende."
Gebroken drankflessen op het terras van voetbalclub Sporting '70.
Gebroken drankflessen op het terras van voetbalclub Sporting '70. © Sporting '70
Sportclubs zijn overlast op het terrein beu

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.