RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Veiligheidsregio Utrecht: 'Huidige maatregelen zijn niet voldoende'

PROVINCIE UTRECHT - De huidige coronamaatregelenmaatregelen voor Utrecht zijn niet voldoende. Dat zegt de woordvoerder van burgemeester Den Oudsten in een reactie op het opgeschaalde risiconiveau in de provincie. Mogelijk komen er aanvullende maatregelen in de regio, maar er wordt ook gekeken naar het landelijke beleid.

In de provincie Utrecht is het aantal coronabesmettingen zo hard opgelopen, dat de situatie niet langer 'zorgelijk' is, maar 'ernstig'. Dat is het hoogste risiconiveau. De situatie in een regio wordt ernstig wanneer in een week tijd meer dan 150 op de 100.000 inwoners positief zijn getest, of als meer dan 10 procent van de uitgevoerde tests positief is. In de provincie Utrecht zijn de afgelopen 24 uur 561 nieuwe besmettingen met het coronavirus gemeld.

'Aanvullende maatregelen'
Er wordt al dagen gespeculeerd over aanvullende maatregelen, ook regionaal gezien. Vandaag overlegt premier Rutte in het Catshuis met betrokken ministers en experts. Morgen komt naar alle waarschijnlijkheid ook het Regionaal Beleidsteam (RBT) bij elkaar, een overleg met alle vertegenwoordigers uit de regio Utrecht.

"Daar zal gesproken worden over eventueel aanvullende maatregelen. We zien dat huidige maatregelen niet voldoende zijn om virus in te dammen; de cijfers stijgen. Het is de bedoeling om met een samenhangend pakket aan maatrelen te komen. De regie op de meest ingrijpende maatregelen ligt landelijk, daar verwachten we van dat er snel iets gaat gebeuren", zegt de woordvoerder van burgemeester Den Oudsten, die ook voorzitter is van de Veiligheidsregio Utrecht.

De VRU wil nog niet vooruitlopen op welke maatregelen dat zouden kunnen zijn. "Die maatregelen moeten effect hebben op de bestrijding van het virus. Waar vinden de meeste besmettingen plaats en wat kan je daaraan doen om te verminderen? We willen ze gericht nemen om nevenschade te voorkomen. We houden rekening met alle nevenschade, dat geldt voor horeca, ondernemers, culturele instellingen, mentale gezondheid, hoe mensen zich kunnen beweging.

Regionale verschillen
Of er grote verschillen gaan ontstaan in onze provincie qua maatregelen, is nog onduidelijk. "Voor de begrijpelijkheid is het verstandig om niet tť veel te differentiŽren per gemeente", aldus de woordvoerder.

In andere gemeenten wordt ook gekeken naar het landelijk beleid. Een woordvoerder van burgemeester Kats van Veenendaal zegt het volgende. "We wachten af wat de experts het kabinet gaan adviseren en welke mogelijke maatregelen aangekondigd worden. Als Veenendaal zullen wij alles in het werk stellen om de huidige maatregelen en mogelijke verscherpte maatregelen en de gevolgen daarvan uit te voeren en verder te managen."Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -