Hondenspeelparadijs in Bunnik ziet zich toch genoodzaakt om te sluiten

BUNNIK - Na maanden van gesteggel ziet het Hondenspeelparadijs in Bunnik zich dan toch gedwongen om de deuren te sluiten. Volgens de eigenaren moesten er teveel concessies worden gedaan. Zo mochten er geen lessen meer worden gegeven en werden er strikte openingstijden gehanteerd. Gisteren heeft het Hondenspeelparadijs daarom de deuren gesloten.
Vorig jaar werden de eigenaren van de hondenspeelplek op de Achterdijk tussen Bunnik en Houten onaangenaam verrast door een brief van de gemeente. Onbekenden zouden hebben geklaagd over het parkeerbeleid.
De eigenaren namen een jurist in de arm, startten een crowdfunding en overhandigden een petitie. Met succes, zo leek het. Iets meer dan een maand later bleek dat het Hondenspeelparadijs - met de nodige aanpassingen - kon blijven bestaan.
"Voor de schermen werd het stil, maar achter de schermen werd hard gewerkt", schrijft het Hondenspeelparadijs nu in een bericht op hun website. "De toenmalige wethouder gaf aan dat we eerst een vergunning moesten aanvragen en daarna konden we verder praten. Gehandhaafd zou er niet worden, zolang we in gesprek waren."
De gemeente Bunnik laat in een reactie weten dat "de initiatiefnemers nooit een vergunning hebben aangevraagd voor het Hondenspeelparadijs, en ook niet voor het bedrijf de hondenschool".

Uitgeklede vorm

Door de vakantieperiode en corona duurde de vergunningsaanvraag langer dan gepland, maar 15 september werd duidelijk dat de hondenspeelplek "in uitgeklede vorm" mocht blijven bestaan. "Er mogen geen lessen gegeven worden, er worden strikte openingstijden gehanteerd en de schuilmogelijkheid van de vrijwilligers moet weg", aldus de eigenaren.
Op die manier kan de plek volgens de eigenaren niet blijven bestaan. "Geen lessen betekent geen geld om het speelparadijs te laten blijven bestaan, en geen opleidingen of bijscholing voor de vrijwilligers. Geen schuilmogelijkheid betekent geen vrijwilligers, geen EHBO-post, geen brandveiligheid en geen mogelijkheden meer tot het checken van reserveringen."
Na twee dwangsommen van 10.000 en 20.000 euro zag het Hondenspeelparadijs zich genoodzaakt te sluiten. "Twee ondernemers die hun hart en ziel in dit park hebben gestoken, worden in een week tijd van alle kanten kapot gemaakt", zo schrijven ze in hun brief.

Schuilmogelijkheid

De gemeente laat in een reactie weten dat de schuilmogelijkheid niet weg hoeft, mits het om een vergunningsvrije overkapping gaat. "Het plaatsen van een verplaatsbare schuilplaats/pipowagen ten behoeve van de hondenschool voor een periode van tien jaar is geweigerd", zegt Bunnik in een schriftelijke reactie.
Voor een vergunningsvrije overkapping moet een aparte aanvraag worden ingediend, aldus de gemeente. "Deze schuilvoorziening mag niet groter zijn dan 5 vierkante meter, wat voldoende ruimte biedt om meerdere mensen de mogelijkheid te geven om uit de zon of regen te staan."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.