In het nieuwe 'megalab' van Saltro krijg je straks binnen 24 uur uitslag van een coronatest

UTRECHT - Saltro heeft een pand gevonden in de Utrechtse wijk Overvecht waar een nieuw 'megalab' gerealiseerd kan worden. Het nieuwe laboratorium, waar 30.000 tests per dag geanalyseerd kunnen worden, moet mensen sneller vertellen of ze corona hebben. "Als zo'n test bij ons op het lab komt, hebben we de uitslag binnen 24 uur. Als we straks dag en nacht gaan draaien, kan dat hopelijk nog sneller", zegt Wim Knol van Saltro.
Hier komt het nieuwe megalab van Saltro.
Hier komt het nieuwe megalab van Saltro. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Vrijdag maakte Saltro bekend dat een eerder plan om coronatests voor analyse naar Abu Dhabi te sturen, niet doorgaat na kritiek van de minister. In plaats daarvan zou een locatie in Utrecht Overvecht gezocht worden. Dat is inmiddels gelukt. Aan de Hudsondreef wordt een voormalig autobedrijf de komende tijd omgetoverd tot laboratorium.

Enorme omvang

Het nieuwe lab wordt een aanvulling op de bestaande locatie van Saltro in Overvecht, waar de testcapaciteit veel kleiner is. "In het huidige gebouw kunnen we maximaal 1500 tests per dag doen, als daar voldoende materiaal voor is. De opstelling die we straks willen neerzetten op de andere locatie, daar willen we 10.000 tot 30.000 bepalingen per dag gaan doen", vertelt Saltro-directeur Margot Keulen. "Dan heb je het over 12 tot 18 machines per 10.000 bepalingen. Een enorme omvang."
Voordat het zover is, is er nog wel werk aan de winkel. Een van de uitdagingen is het vinden en goed plaatsen van de benodigde machines. "We zetten daar verschillende machines van verschillende leveranciers neer zodat we niet afhankelijk zijn van een leverancier." Daarnaast moet er genoeg personeel gevonden worden dat die machines kan bedienen. "Maar we zijn ervan overtuigd dat het ons gaat lukken."
Saltro-directeur Margot Keulen: 'Straks hebben we binnen 24 uur een testuitslag.'
Saltro-directeur Margot Keulen: 'Straks hebben we binnen 24 uur een testuitslag.' © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Saltro had tot vrijdag nog de hoop de tests dagelijks per vliegtuig naar Abu Dhabi te sturen, waar een partnerlab staat. Maar minister De Jonge van Volksgezondheid stemde daar niet mee in. Hij vond dat de bescherming van persoonsgegevens niet genoeg gewaarborgd kon worden bij het versturen van de tests naar een land buiten de EU.
Op de vraag of Saltro niet beter direct naar een locatie in Nederland had kunnen kijken, reageert Wim Knol van Saltro ontkennend. "We konden daar 10.000 testen per dag laten uitvoeren, totdat we het in Nederland op orde hadden. Er staat daar een prachtig modern laboratorium, dat voldoende capaciteit heeft. Dus je zou kunnen zeggen: we hadden dat in de tussentijd moeten doen, en tegelijkertijd bouwen aan dit lab, hier in Overvecht. Dan hadden we tijd kunnen winnen, tijd die nu verloren gaat."
Saltro kan straks meer testen analyseren

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.