Corona vandaag: ziekenhuizen stellen operaties uit, uitbraak op kinderopvanglocatie

UTRECHT - Het aantal coronabesmettingen blijft ook in deze regio toenemen. Nieuwe maatregelen om het virus onder controle te krijgen, zijn daarom in de maak. In onze rubriek 'Corona vandaag' vind je de belangrijkste ontwikkelingen in de provincie Utrecht.
De afgelopen 24 uur is er bij 614 mensen in de provincie Utrecht corona geconstateerd. Dat blijkt uit de dagelijkse cijfers van het RIVM. In heel Nederland kwamen er 6854 nieuwe zieken bij. Dat zijn er 479 meer dan de 24 uur ervoor. Eén iemand uit de regio moest vanwege corona worden opgenomen in het ziekenhuis. Landelijk liggen er nu 1298 mensen met het virus in het ziekenhuis.
In de stad Utrecht waren de meeste nieuwe besmettingen: 184. Dat waren er wel minder dan de dag ervoor want toen kwamen er 235 mensen bij. Amersfoort constateerde 67 nieuwe zieken, en dat waren er gisteren 43. Ook buiten deze steden gaat het virus rond. Zo hadden Soest en Veenendaal er respectievelijk 36 en 35 nieuwe gevallen bij in de laatste 24 uur en zijn er in Zeist, Nieuwegein, Utrechtse Heuvelrug, Stichtse Vecht en Vijfheerenlanden rond de 30 nieuwe besmettingen vastgesteld.
Hieronder het aantal geregistreerde besmettingen per honderdduizend inwoners van jouw gemeente.
In de hele regio zijn de afgelopen dag geen sterfgevallen gemeld van mensen waarbij het coronavirus is vastgesteld. Dat wil niet zeggen dat er geen mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven.

'Horeca dicht, geen drank na 20.00 uur, verbod amateursporten'

De horeca moet helemaal dicht, er is geen drankverkoop meer na 20.00 uur en er komt een verbod op amateursporten. De dag voor de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge zijn er traditiegetrouw weer allerlei plannen uitgelekt voor nieuwe coronamaatregelen.
Zowel de NOS als RTL Nieuws werden van wat nieuwtjes voorzien door 'Haagse bronnen' die nou nooit eens met de tiplijn van RTV Utrecht bellen (030 - 8500 500, mocht u het zich afvragen). Omdat wij de slechtste niet zijn, hebben we de gelekte informatie toch gewoon even voor u samengevat in één handig artikel.

Uitbraak op kinderopvanglocatie in Utrecht

Het coronavirus gaat ook rond op scholen en kinderopvanglocaties. Zoals bij Partou Kinderopvang in het Molenpark in Utrecht. De organisatie moest die locatie tijdelijk sluiten nadat drie medewerkers corona bleken te hebben. Vier andere medewerkers wachten nog op een uitslag. De kinderopvang blijft deze week dicht.

Streekderby sneuvelt door coronamaatregelen

Balen in Bunschoten-Spakenburg: de derby tussen de roden en de blauwen is op verzoek van de gemeente tot nader orde uitgesteld vanwege corona. Hoe het precies zit, leest u bij onze sportredactie.

Operaties in ziekenhuizen uit voorzorg verzet

Steeds meer mensen die geen corona hebben, gaan de gevolgen merken van het stijgende aantal besmettingen. Mensen die bijvoorbeeld een operatie in het Diakonessenhuis of St. Antoniusziekenhuis in Utrecht in de planning hadden staan. De ziekenhuizen schalen de zorg namelijk af.
Het Diakonessenhuis sluit twee van de tien operatiekamers. Zo houdt de instelling personeel vrij voor de verzorging van coronapatiënten maar het kan dus goed zijn dat mensen die een niet-noodzakelijke operatie moeten ondergaan, zoals bijvoorbeeld een heup- of knie-operatie, moeten wachten. Er is nog geen acute nood benadrukt het ziekenhuis, maar het Diakonessenhuis wil voorkomen dat noodzakelijke zorg in de knel komt. "Mensen worden eerst ziek en belanden later pas in het ziekenhuis", zegt een woordvoerder.
In het St. Antoniusziekenhuis wordt vijftien procent van de geplande operaties verplaatst naar een later moment. Patiënten worden gebeld als dit bij hen het geval is. Voorzitter van de raad van bestuur Luc Demoulin: "Niets is vervelender voor een patiënt dan te horen dat je operatie moet worden uitgesteld. Helaas zitten we nu aan de grens van ons kunnen en nemen we deze maatregel om de zorg die we wél leveren goed en veilig te kunnen leveren."

Voldoende maskers, jassen en handschoenen

Er zijn genoeg chirurgische maskers, handschoenen en isolatiejassen op voorraad voor de tweede golf. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Minister Van Ark (Medische Zorg) is daar blij mee: "Er zijn de afgelopen periode enorm veel beschermingsmiddelen ingekocht. Het is goed nieuws dat er nu voldoende voorraad is voor de tweede golf."
Op dit moment zijn er volgens het ministerie voldoende mondmaskers en jassen voor zelfs een eventuele derde golf en zijn er 600 miljoen mondmaskers beschikbaar. Handschoenen zijn moeilijker te vinden, het zou kunnen dat daar op termijn tekorten ontstaan. Daarom wordt nu ingezet op de inkoop van handschoenen en wordt onderzocht of Nederland deze zelf kan gaan maken.

'Strenge maatregelen noodzakelijk'

De Federatie Medisch Specialisten in Utrecht verwacht strengere maatregelen van het kabinet tegen het coronavirus. De tweede golf begint op een tsunami te lijken, waarschuwt de voorzitter van de federatie, Peter Paul van Benthem.
Als het beleid niet verandert, liggen volgende maand ongeveer 5000 coronapatiënten in de ziekenhuizen, vrezen de medisch specialisten. Dat is vier keer zo veel als nu. In dat geval moet 70 procent van de reguliere zorg worden geschrapt, meer dan in de eerste golf afgelopen voorjaar.
"De harde realiteit van nu is dat onze Deltawerken weliswaar bestand zouden moeten zijn tegen een voorspelde tweede stormvloed, maar dat deze covid-19-golf de gedaante van een tsunami heeft aangenomen: trager oplopend dan begin dit jaar, maar des te vernietigender en naar het zich laat aanzien met een veel langduriger verloop."

Ouwehands grijpt in

Ouwehands Dierenpark in Rhenen heeft met onmiddellijke ingang alle voor publiek toegankelijke voedermomenten van de dieren geschrapt. Het park heeft dat besloten om groepsvorming op die momenten te voorkomen. Ook shows met dieren en presentaties van dierenverzorgers gaan tot nader order niet door.
Het nachtdierenverblijf blijft gesloten, net als een deel van het junglegebied Urucu. Het dierenpark vraagt bezoekers om in binnenruimtes een mondkapje dragen, maar dat is niet verplicht.
Pandamoeder Wu Wen en haar jong Fan Xing zijn te zien op een videoscherm in de dierentuin. De jonge panda zal naar verwachting over een paar weken het kraamhok voor het eerst verlaten. Vader Xing Ya is wel te zien in zijn pandaverblijf.

Burgemeester Wijk bij Duurstede waarschuwt inwoners

Burgemeester Iris Meerts van Wijk bij Duurstede drukt de inwoners van haar gemeente op het hart zich aan de coronamaatregelen te houden. "Ik heb een brief gestuurd en gevraagd om mild te zijn naar elkaar, maar ook met de vraag om de afspraken te na te leven. Laten wij het goede voorbeeld geven."

Storing treft teststraten

Meerdere GGD'en hadden vanochtend problemen met het afnemen en verwerken van coronatests door een landelijke storing in het registratiesysteem, CoronIT. Bij de GGD regio Utrecht heeft dit niet voor langere wachttijden of problemen gezorgd, laat een woordvoerder weten. Bij andere GGD'en leidde het wel tot problemen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.