RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Diakonessenhuis en St. Antoniusziekenhuis schalen reguliere zorg af

UTRECHT - Het Diakonessenhuis en St. Antoniusziekenhuis in Utrecht gaan de zorg afschalen als gevolg van het oplopende aantal coronabesmettingen. Dat maken de ziekenhuizen vandaag bekend.

Het Diakonessenhuis sluit uit voorzorg twee van de tien operatiekamers. Het ziekenhuis heeft besloten de zorg 'beperkt af te schalen' omdat het aantal coronapatiŽnten in de regio toeneemt. Er is nog geen acute nood, maar het ziekenhuis wil voorkomen dat noodzakelijke zorg in de knel komt. "Mensen worden eerst ziek en belanden later pas in het ziekenhuis", zegt een woordvoerder.

Door de sluiting van de operatiekamers komen medisch noodzakelijke ingrepen niet in het geding. Operaties aan bijvoorbeeld heupen, knieŽn en plastische ingrepen worden mogelijk wel uitgesteld. "Die mensen worden actief op de hoogte gesteld, je hoeft niet zelf te bellen. Als je niks hoort, gaat je operatie gewoon door", zegt een woordvoerder van het ziekenhuis.

Door de zorg nu af te schalen speelt het ziekenhuis artsen, assistenten en ander personeel vrij voor de toename van het aantal coronapatiŽnten. "En om de gewone zorg op peil te houden. We nemen ook vijf extra assistenten aan." Het ziekenhuis hoopt de werkdruk voor het personeel zo op een acceptabel niveau te houden. Er liggen nu vijftien coronapatiŽnten in het ziekenhuis, waarvan vier op de intensive care. "Op dit moment valt het nog mee, het lijkt stabiel. Maar het is een dagkoers."

St. Antoniusziekenhuis
Ook het St. Antoniusziekenhuis kan minder zorg verlenen aan patiŽnten met niet-acute aandoeningen. Vijftien procent van de geplande operaties wordt verplaatst naar een later moment. PatiŽnten worden gebeld als dit het geval is. Luc Demoulin, voorzitter van de raad van bestuur: "We hebben zo lang mogelijk geprobeerd om alle reguliere zorg gewoon te blijven verlenen, ondanks de toename van coronazorg. Niets is vervelender voor een patiŽnt dan te horen dat je operatie moet worden uitgesteld. Helaas zitten we nu aan de grens van ons kunnen en nemen we deze maatregel om de zorg die we wťl leveren goed en veilig te kunnen leveren."

Het UMC Utrecht nam al eerder hetzelfde besluit als het Diakonessenhuis en het St. Antoniusziekenhuis.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -