14 jaar cel voor liquidatiepoging in Ondiep

© Koen Laureij
UTRECHT - Twee mannen van 47 en 49 jaar zijn veroordeeld tot 14 jaar cel omdat ze eind 2019 een man probeerden te vermoorden in Utrecht. Het slachtoffer werd vanuit een gestolen bestelbus beschoten. Hij werd ook geraakt door een van de kogels, maar overleefde de aanslag.
Volgens de rechter staat vast dat de twee mannen op 3 december in het gestolen busje naar de straat van het slachtoffer in de Utrechtse wijk Ondiep reden. Daar wachtten ze hem met draaiende motor op. Toen het slachtoffer in zijn auto weg wilde rijden, reden ze hem klem. Daarna ging de schuifdeur van het bestelbusje open en hing een man verkleed als zwarte piet uit de deur. Hij richtte een vuurwapen en schoot twee keer.

Videobeelden en dna

De verdachten, twee mannen uit Den Haag en Bergen op Zoom, ontkennen dat ze iets met de moordpoging in de Rietstraat te maken hebben gehad. De rechtbank geloofde dat niet. De mannen zijn onder meer vastgelegd op camerabeelden toen ze op de vlucht sloegen na de schietpartij.
Op de videobeelden van de vluchtende verdachten is onder meer te zien dat een van hen een specifieke capuchon droeg. Bij een latere observatie van de politie droeg hij dezelfde capuchon. Ook werd zijn dna gevonden op het stuur van de bestelbus die was gebruikt.
De andere verdachte werd door politiemensen herkend op beelden bij Opsporing Verzocht. Tegenover zijn vriendin gaf hij toe dat hij te zien was op de beelden, blijkt uit een opgenomen telefoongesprek. Ook is zijn dna gevonden in een tweede vluchtauto.
Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden 18 jaar celstraf tegen de mannen. De rechter komt tot een lagere straf na het bestuderen van andere uitspraken in vergelijkbare zaken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.