RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Poldermolen Oudegein back in business: 'Als de molen draait is het een heel imposant geluid'

1/4
NIEUWEGEIN - Het duurt even maar dan heb je ook wat: poldermolen Oudegein kan over een paar maanden weer water malen. Dat is best bijzonder omdat dat lange tijd niet heeft gekund.

Het Utrechts Landschap is samen met een groep molenaars verantwoordelijk voor de opknapbeurt die bijna klaar is. Over een maand wordt er een nieuw scheprad geplaatst en de molen wordt aangesloten op het water. Kortom, hij doet het nu al wel, maar nog niet helemaal.

"Als de molen draait is het een heel imposant geluid. Helaas is er vandaag geen wind, de wieken staan stil en zijn met een ketting vastgelegd tegen de storm", aldus molenaar Ton van der Heiden.

Poldermolen Oudegein kan bijna weer water malen


Geschiedenis
De poldermolen werd in 1955 vervangen door een gemaal en niet veel later raakte de molen in verval. Uiteindelijk bleef alleen de ondertoren uit 1666 over.

In 2003 is deze naar stadspark Nieuwegein verplaatst. Vier jaar later werd de molen gerestaureerd zodat hij weer kon draaien.

Water malen was tot nu toe niet mogelijk omdat de poldermolen na de verhuizingen telkens niet was aangesloten op water in de omgeving.

"We gaan naast deze molen wel een gemaal bouwen. Mocht er geen wind of molenaars zijn, dan kunnen we nog steeds alles droog malen", aldus Constantijn Jansen op de Haar, bestuurder Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden.

 Constantijn Jansen van het Hoogheemraadschap en molenaar Ton van der Heiden en zijn vrouw. Constantijn Jansen van het Hoogheemraadschap en molenaar Ton van der Heiden en zijn vrouw. | Foto: RTV Utrecht / Robert Jan Booij

Toekomst
Vrijwillige molenaars laten de molen sinds de restauratie iedere week draaien. Ook ontvangen ze veel schoolklassen voor een excursie en andere geïnteresseerden.

Het was de wens van de molenaars dat poldermolen weer water kon malen zodat ze dat aspect ook konden betrekken in hun verhalen over de molen.

Poldermolen Oudegein is over een paar maanden echt klaar


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -