Dobberend op vlot voeren klimaatactivisten actie tegen Shell in Utrecht

UTRECHT - Een groep klimaatactivisten dobberde vanmiddag op een vlot met olievaten over de Utrechtse singel. Met een drijvende 'klimaattafel' demonstreren ze tegen de aanwezigheid van oliebedrijf Shell bij op de Nederlandse Klimaatdag.
Demonstranten dobberden op een 'klimaattafel'.
Demonstranten dobberden op een 'klimaattafel'. © RTV Utrecht
Een theatrale actie noemen de activisten van Extinction Rebellion Utrech het. "De dobberende klimaattafel verbeeldt het Nederlandse klimaatbeleid: er wordt gepraat met oliemaatschappijen en effectieve maatregelen om de CO2 uitstoot te verminderen blijven uit", zegt actievoerder Eeke Anne de Ruig.
Er waren zo'n dertig betogers op de been.
Er waren zo'n dertig betogers op de been. © RTV Utrecht

Klimaatdag

Vandaag is het Klimaatdag, georganiseerd door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) om Nederland te inspireren voor de energietransitie. De directeur van Shell Nederland, Marjan van Loon, is uitgenodigd als 'koploper' voor het plenaire openingspanel en dat stoot Extinction Rebellion tegen het zere been.
"Met Shell op het podium wekt Wiebes (Eric Wiebes, Minister van Economische Zaken en Klimaat, red.) de indruk alsof de fossiele belangen van Shell passen binnen klimaatbeleid. Dat is zo scheef als maar kan", vinden de activisten.
De actie vond plaats bij de singel voor de deur van TivoliVredenburg
De actie vond plaats bij de singel voor de deur van TivoliVredenburg © RTV Utrecht
Om actie te voeren hebben de klimaatactivisten een dobberende vergadertafel gebouwd. Met anderhalve meter afstand passen daar vier mensen op. Aan de waterkant stonden zo'n dertig betogers met spanddoeken.
Om hun boodschap compleet te maken, kleurden de actievoerders de singel groen. Dat doen ze met een kleurstof, genaamd uranine. Deze is volgens de activisten milieuvriendelijk en biologisch afbreekbaar.
De actievoerders kleurden een klein deel van de singel groen met een kleurstof.
De actievoerders kleurden een klein deel van de singel groen met een kleurstof. © RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.