Stichtse Vecht trekt subsidies kinderboerderijen na jaren gelijk: 'We zijn gewoon 2 ton misgelopen!'

STICHTSE VECHT - De gemeente Stichtse Vecht telt twee kinderboerderijen: De Vechtse Hoeve en Otterspoor. Ze ontvangen elk jaar tienduizenden bezoekers en hebben beiden een groot terrein dat onderhouden moet worden. Maar Otterspoor in Maarssenbroek ontving jarenlang meer geld van de gemeente dan De Vechtse Hoeve in Maarssen. De gemeente heeft dat nu rechtgetrokken, maar daar zijn niet alle partijen blij mee.
Stichtse Vecht trekt subsidies kinderboerderijen gelijk, maar niet iedereen is tevreden
Een groot onrecht. Zo noemt Chris Ester van De Vechtse Hoeve het dat zijn organisatie jarenlang minder geld kreeg dan Otterspoor. "Wij hebben altijd gezegd dat gelijkgetrokken moest worden. Als je kijkt over 15 jaar dan scheelt het gewoon 2 ton!" En waarom? Het zou om inwoners- of bezoekersaantallen gaan, maar helemaal duidelijk is het me nooit geworden."

Otterspoor vreest te moeten sluiten

De Vechtse Hoeve krijgt een jaarlijkse subsidie van ? 27.750 terwijl Otterspoor ? 41.625 van de gemeente ontvangt. De gemeente heeft nu besloten de subsidies nagenoeg gelijk te trekken. Iets waar ze bij Otterspoor niet blij mee zijn. "We doen allemaal een eigen aanvraag met een eigen onderbouwing, kosten en organisatie. En op basis daarvan verstrekt de gemeente de subsidie. Oneerlijk? Ja het is niet gelijk, maar dat is toch echt wat anders", vindt Annemarieke Ankersmit van Otterspoor.
Otterspoor vreest te moeten sluiten als er minder subsidie binnenkomt
Otterspoor vreest te moeten sluiten als er minder subsidie binnenkomt © RTV Utrecht
Zij vreest dat met het wegvallen van de 6000 euro subsidie, die in de komende drie jaar wordt afgebouwd, de kinderboerderij in Maarssenbroek de deuren kan sluiten. "We hebben het financieel al erg zwaar en hebben het gevoel dat het steeds harder geknepen wordt. Het is net als met een citroen: je kunt blijven knijpen, maar op een gegeven moment komt er geen sap meer uit."

Meer geld nodig

Bij De Vechtse Hoeve misgunnen ze Otterspoor de subsidie niet, maar tegelijkertijd vindt beheerder Ester het wel terecht dat de subsidie nu gelijkgetrokken is. "Waar wij voor pleiten is het subsidieplafond voor alle kinderboerderijen omhoog te doen. Dan was iedereen tevreden geweest en dan was het ook eerlijker geweest."
Ester gaat de komende jaren aan de slag met het hoofdgebouw van de kinderboerderij. Dat moet vernieuwd worden. De extra financiën helpen daar zeker bij. Otterspoor hoopt dat de politiek alsnog met de hand over het hart kan strijken en er toch nog geld bijkomt.
Na de commotie rondom de kinderboerderijen heeft de coalitie van Stichtse Vecht in ieder geval aangegeven de kinderboerderijen een 'financiële impuls' te geven. Ankersmit: "Maar wat dat betekent, weet ik niet. Ik vind gewoon dat wanneer je deze maatschappelijke voorziening zo belangrijk vindt voor je inwoners dan kost dat gewoon wat geld."
De coalitie van Stichtse Vecht wil de kinderboerderijen te hulp schieten
De coalitie van Stichtse Vecht wil de kinderboerderijen te hulp schieten © RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.