OM eist zwaardere straf in hoger beroep hardhandige vader Bunschoten

© RTV Utrecht
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG/UTRECHT - Bunschoter Henk Koelewijn moet een zwaardere straf krijgen voor mishandeling van zijn kinderen dan de rechtbank hem twee-en-half jaar geleden heeft opgelegd. Dat stelde het Openbaar Ministerie in het hoger beroep dat de 61-jarige Bunschoter heeft aangetekend tegen zijn veroordeling.
De rechtbank in Utrecht veroordeelde de streng gelovige Koelewijn in 2018 tot twee jaar gevangenisstraf voor het jarenlang, regelmatig mishandelen van 10 van zijn 19 kinderen. Vier van hen hebben daarvan aangifte gedaan. De advocaat-generaal eiste namens het OM vandaag drie jaar cel voor het slaan, opsluiten en bedreigen van de kinderen.
Verder zou Koelewijn in therapie moeten voor zijn gewelddadige gedrag en moet het hof hem een contactverbod van vijf jaar opleggen voor zijn minderjarige en een aantal van zijn oudere kinderen. De officier vroeg het hof om van schadevergoedingen die de vier aangevers eisen, ruim 10.000 euro toe te kennen.

Web van leugens

Volgens advocaat Roozemond zijn Koelewijn en zijn vrouw Diana "slachtoffers van een web van leugens en hele en halve waarheden". Veel van de belastende verklaringen zouden onbetrouwbaar zijn, omdat de aangevers rancune koesteren tegen hun vader. Een van de zonen zou door zijn vader zijn opgesloten en verstoten, omdat hij zijn zusjes had misbruikt. Twee van de dochters worden door hun vader beschuldigd van diefstal van zijn geld.
Koelewijn heeft tot 2017 bijna een jaar in voorarrest gezeten en overleeft het volgens zijn advocaat niet als hij weer naar de gevangenis moet. De Bunschoter heeft onder meer hersenschade opgelopen als gevolg van een beroerte, waardoor hij afgelopen jaar is getroffen. Volgens de raadsman is zijn client door alle ellende rond de slepende rechtszaak al genoeg gestraft.

Bijbel

Koelewijn haalde tijdens de zitting regelmatig de bijbel aan als rechtvaardiging voor het slaan van zijn kinderen. Die werden als zij iets fout hadden gedaan op een rij gezet en met een lat uit een bedbodem op hun billen geslagen. Dat zou meerdere keren per maand zijn gebeurd. Volgens de Bunschoter is hij er na 2006 mee gestopt, maar de kinderen zeggen dat het doorging tot 2014. De meisjes zouden zijn geslagen tot zij 12 of 13 jaar oud waren, de jongens nog langer.
Omdat Koelewijn door de rechtbank in Utrecht voor een aantal van de oorspronkelijke beschuldigingen is vrijgesproken, kwam het OM met een lagere strafeis dan in 2018. De eis is wel hoger dan de straf die destijds werd opgelegd, omdat het OM die eigenlijk te laag vond. Ook vond de advocaat-generaal (de officier van justitie bij het gerechtshof) nu bewezen dat een van de dochters niet alleen door haar vader is geslagen, maar ook is opgesloten. Zij zou daarom ook recht hebben op een hogere schadevergoeding.
Koelewijn zelf kreeg zoals gebruikelijk het laatste woord van het hof. Hij had weinig meer aan de zaak toe te voegen en liet zich opnieuw van zijn gelovige kant zien. Nederland is volgens hem afgegleden van god naar de duivel.
Het gerechtshof doet over twee weken uitspraak in zijn zaak.

Vrouw ook in hoger beroep

Vanmiddag behandelde het hof ook nog het hoger beroep van de vrouw van Henk Koelewijn. Zij werd in 2018 tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 4 maanden veroordeeld, omdat zij haar kinderen niet heeft beschermd voor de mishandeling door hun vader. Hoewel geen van de kinderen aangifte tegen de vrouw heeft gedaan, was het voor het OM een principekwestie om haar toch te vervolgen.
Volgens al haar kinderen kwam hun moeder geregeld tussenbeide als haar man sloeg, maar dat zou weinig hebben geholpen. Zelf zou zij ook weleens door hem zijn geslagen, maar zij zou in opdracht van haar man ook klappen hebben uitgedeeld. In de rechtszaal vertelde Diana snikkend hoeveel verdriet het haar doet dat haar jongste kinderen uit huis zijn geplaatst en zij geen contact meer met hen heeft.
Het OM vroeg het hof om het eerdere vonnis van de Utrechtse rechtbank te bevestigen. De voorwaardelijk celstraf vindt de advocaat-generaal passend. Volgens advocaat Roozemond is zij door de heftige gevolgen van de zaak al genoeg gestraft. Hij pleitte voor vrijspraak. De rechtbank doet ook in haar zaak op 27 oktober uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.