'Horeca staat voor moeilijke keuzes, kabinet moet houvast bieden'

© RTV Utrecht / Dick de Moor
PROVINCIE UTRECHT - De horeca heeft een houvast nodig om de coronacrisis te overleven. Dat zei directeur Dirk Beljaarts van Koninklijke Horeca Nederland vanmorgen op Radio M Utrecht. Hij schetste hoe ondernemers na zeven maanden nog altijd moeite hebben om in te schatten of ze nog moeten investeren, of ze spaargeld moeten aanspreken en of ze medewerkers in dienst kunnen houden.
Het kabinet maakt vanavond bekend welke nieuwe maatregelen worden ingevoerd om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Inmiddels is uitgelekt dat de regering met het idee speelt om cafés en restaurants voor een bepaalde periode volledig te sluiten. Het aantal besmettingen stijgt al weken. Afgelopen week werden voor zover bekend ruim veertigduizend mensen geïnfecteerd met het virus.

Goed uitleggen

"Ik ben geen kabinetslid of viroloog", zei Beljaarts op de radio. "Als je zo'n enorme klap toedient aan de sector dan is de onderbouwing van de maatregelen heel belangrijk. Dan heb je de plicht om het goed uit te leggen. Vorige week was 2,9 procent van de besmettingen terug te voeren op de horeca. In de hele horeca in heel Nederland komt dat neer op 162 personen. Dat is niet veel."
Koninklijke Horeca Nederland op Radio M Utrecht
Minister-president Mark Rutte heeft inmiddels toegegeven dat het probleem ook niet bij de horeca zelf zit. "Het gaat hem om de vervoersbewegingen. Ik heb alle begrip voor de moeite om de situatie onder controle te krijgen. Alleen het 'varen op zicht', zoals de premier het iedere keer zo mooi verwoordt, dat doen we nu al zeven maanden. Het inzicht in wat de horeca voor rol speelt in de besmettingen zou inmiddels wat beter onderbouwd moeten kunnen worden."

Overleven

Volgens de KHN is dat inzicht voor ondernemers onontbeerlijk om te overleven. "Die zetten vanaf dag één hun schouders eronder om het virus samen onder controle te krijgen", zei Beljaarts. "Het runnen van de horecazaak is eigenlijk nog steeds niet rendabel, maar 'samen is samen'."
De diepe zakken van minister Wopke Hoekstra zijn voor een groot deel gevuld door het midden- en kleinbedrijf.
Dirk Beljaarts, directeur KHN
Beljaarts roemde de veerkracht van de eigenaren. "Daar verwonder ik me elke dag weer over. Heel veel ondernemers herpakken zich na zo'n persconferentie wel weer. Maar de rek is er op een gegeven moment wel uit. Zelfs bij de meest positieve, optimistische ondernemers zie je scheuren ontstaan en de spaartegoeden raken op. We krijgen veel telefoontjes van mensen die alleen hun pensioenpotje nog hebben. Moeten ze dat aanbreken of toch maar stoppen met de zaak?"

Routekaart

"Alles valt of staat met hoe het zich ontwikkelt en met perspectief", zei Beljaarts. "In het kabinet wordt jaloers gekeken naar het Ierse model met een routekaart en een stoplichtsysteem. Daar heeft de horeca houvast aan: 'Als dit gebeurt, dan is dat het gevolg'. Met alle respect, daar hebben we zeven maanden de tijd voor gehad en meerdere branches hebben erom gevraagd, maar er is nog niets."
KHN voert ook vandaag nog een lobby bij het kabinet, dat vanavond bekendmaakt welke stappen nog meer nodig zijn in de aanpak van de coronacrisis. Beljaarts pleit voor een volledige compensatie voor de getroffen bedrijven. "Als je niet als kabinet op je geweten wilt hebben dat je een hele sector failliet laat gaan, dan zul je een tandje bij moeten zetten in het steunpakket. De diepe zakken van minister Wopke Hoekstra zijn voor een groot deel gevuld door het midden- en kleinbedrijf. Dan is het niet zo gek als je de sector die nu de afgrond in kijkt door de winter heen helpt."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.