Corona vandaag: recordaantal nieuwe besmettingen, ook toename ziekenhuisopnames

PROVINCIE UTRECHT - Vanavond kondigt het kabinet nieuwe coronamaatregelen aan. Ondertussen blijft het aantal nieuwe besmettingen toenemen: de afgelopen 24 uur werden bijna 7400 nieuwe coronapatiënten geregistreerd, een nieuw dagrecord. In onze rubriek 'Corona vandaag' vind je de belangrijkste ontwikkelingen in de provincie Utrecht.
In heel het land kwamen er de afgelopen 24 uur 7393 bij, dat zijn er 549 meer ten opzichte van gisteren. Landelijk moesten 112 nieuwe coronapatiënten worden opgenomen in het ziekenhuis. In heel Nederland liggen er nu 1410 mensen met het virus in het ziekenhuis, waarvan 277 op een ic-afdeling. In de provincie Utrecht zijn 33 nieuwe ziekenhuispatiënten met corona geregistreerd.
De meeste nieuwe besmettingen komen wederom uit de stad Utrecht: 305 in totaal, een forse stijging ten opzichte van gisteren toen er 184 nieuwe gevallen werden gemeld. In Amersfoort kwamen er opnieuw 67 besmettingen bij, net als gisteren. De gemeente Utrechtse Heuvelrug telt 43 nieuwe besmettingen. Op deze kaart zie je het aantal geregistreerde besmettingen per honderdduizend inwoners in jouw gemeente:
Het RIVM kwam vandaag ook met de weekcijfers: daaruit blijkt dat het aantal besmettingen in de provincie Utrecht bijna is verdubbeld: er werden 4378 nieuwe besmettingen gemeld, den week eerder was dat 2492.

Persconferentie

Het is een spannende dag voor Nederland: wat zijn de nieuwe coronamaatregelen en gaan we opnieuw in lockdown? Het kabinet komt vanavond om 19.00 uur met het verlossende antwoord: premier Rutte en minister De Jonge geven dan een persconferentie. De hoop was dat het aantal nieuwe besmettingen zou afnemen na de coronamaatregelen die twee weken geleden werden aangekondigd, maar dat is niet gebeurd. De verwachting is daarom dat het aantal reisbewegingen en contacten tussen mensen verder moet worden beperkt.
Tot nu toe lijkt er al een aantal maatregelen uitgelekt, zoals een volledige sluiting van de horeca en een verbod op het verkopen van drank in de avond. Ook amateursport voor mensen vanaf 18 jaar wordt aan banden gelegd, zo luidt de verwachting. Gezelschappen mogen als het aan het kabinet ligt niet groter zijn dan vier personen, zowel binnen als buiten, schrijft de NOS. De richtlijn dat je niet meer dan drie mensen mag ontvangen in huis wordt verder aangescherpt: het aantal van drie wordt het maximum voor een hele dag. Wie 's ochtends drie buren op bezoek heeft gehad, moet dus niet 's avonds ook nog familie uitnodigen.

Overleg burgemeesters

De burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's staan eensgezind achter het pakket maatregelen dat vanavond wordt aangekondigd. Volgens burgemeester Backhuijs van Nieuwegein moet er nu echt wat gebeuren om het virus te bedwingen. "Ik zie nog te veel mensen die zich niet aan de regels houden: er zijn nog te veel sociale contacten en die dragen er aan bij dat het virus zich verspreidt", zei hij vanochtend op Radio M Utrecht.
In Nieuwegein werden afgelopen week 130 mensen positief getest. "Dat waren er een paar weken geleden misschien 10 of 20 per week. Dus het aantal is vertienvoudigd de afgelopen tijd." In Nieuwegein werden de afgelopen 24 uur 37 nieuwe coronagevallen gemeld, zo blijkt uit cijfers van het RIVM vandaag.

Routekaart, Utrecht 'zeer ernstig'

Het lijkt erop dat het kabinet met een routekaart gaat werken met verschillende risiconiveaus die worden bepaald door het aantal besmettingen per honderdduizend inwoners. Het gaat om de categorieën waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. Bij elk niveau horen vaste maatregelen. In het buitenland wordt er ook al met zo'n systeem gewerkt. De Volkskrant wist de hand te leggen op de routekaart waarmee het kabinet wil gaan werken.
Als het kabinet daadwerkelijk voor een routekaart kiest, dan voldoen inmiddels 10 van de 25 veiligheidsrisico's waaronder Utrecht aan de voorwaarden voor de status 'zeer ernstig'. Dit nieuwe risiconiveau geldt wanneer in zeven dagen tijd meer dan 250 besmettingen op elke honderdduizend inwoners zijn vastgesteld. In dat geval worden evenementen verboden en groepsgrootten verder beperkt, gaan restaurants en coffeeshops dicht en vervallen koopavonden. Ook worden sportwedstrijden verboden.
In de veiligheidsregio Utrecht zijn er afgelopen week 316 besmettingen per honderdduizend inwoners geregistreerd. De situatie is het ergst in de regio Amsterdam-Amstelland met 411,4 besmettingen. Nederland als geheel telde afgelopen zeven dagen 252,3 besmettingen per honderdduizend inwoners, daarmee zou Nederland ook in de categorie 'zeer ernstig' vallen.

Culturele sector

Bij diverse culturele instellingen vinden ondertussen voorbereidingen plaats op wat waarschijnlijk komen gaat: inperking van het aantal bezoekers, of zelfs een verbod op alle evenementen. Zo zijn diverse theaters vandaag al begonnen met het opstellen van mails aan ticketkopers voor als de boel weer dicht gaat. "We moeten mensen wéér gaan teleurstellen", verzucht directeur Harold Warmelink van Theater Flint in Amersfoort. "We zijn er niet blij mee, maar we begrijpen het wel. Het is nu alleen wachten tot de uitgelekte maatregelen definitief zijn."
Afgelopen zomer verplaatste Theater Flint een deel van de programmering naar het terras voor een klein gezelschap. Het was een tijdelijke oplossing om toch nog bezoekers te kunnen ontvangen. Nieuwe plannen bij een eventuele volgende sluiting zijn nog niet gemaakt. Warmelink: "Dit keer gaat het vermoedelijk om een kortere sluiting, maar als het toch langer gaat duren, dan komen er misschien wel weer nieuwe plannen."
Ook bij Theater de Speeldoos is er spanning voor vanavond. "Als de uitgelekte maatregelen kloppen, betekent dit dat wij geen professionele voorstellingen kunnen organiseren", zegt directeur Tom van der Poel. Hij vindt het jammer dat de theaters straks mogelijk wéér worden geraakt. "En dat terwijl er in het theater nog niemand besmet is geraakt met corona. Ik durf erom te verwedden dat het in het theater veiliger is dan in de horeca."

'Horeca staat voor moeilijke keuzes'

Een sluiting van de horeca zou opnieuw een harde klap betekenen voor veel ondernemers. De horeca heeft daarom een houvast nodig om de coronacrisis te overleven, zei directeur Dirk Beljaarts van de Koninklijke Horeca Nederland vanochtend op Radio M Utrecht. Hij schetste hoe ondernemers na zeven maanden nog altijd moeite hebben om in te schatten of ze nog moeten investeren, of ze spaargeld moeten aanspreken en of ze medewerkers in dienst kunnen houden.
"Als je zo'n enorme klap toedient aan de sector dan is de onderbouwing van de maatregelen heel belangrijk. Dan heb je de plicht om het goed uit te leggen. Vorige week was 2,9 procent van de besmettingen terug te voeren op de horeca. In de hele horeca in heel Nederland komt dat neer op 162 personen. Dat is niet veel."

Brouwers

Ook brouwers hebben hun zorgen uitgesproken over mogelijke nieuwe maatregelen. In september werd bijna 30 procent minder bier verkocht vergeleken met vorig jaar. "Dit is ongekend en eigenlijk niet te dragen voor horecaondernemers", aldus de Vereniging Nederlandse Brouwers. De organisatie maakt zich zorgen en vindt het van groot belang dat er vanuit de overheid extra hulp komt om de horeca "niet kapot te laten gaan".
De brouwers kwamen afgelopen maanden al vaker met verontrustende cijfers naar buiten over de bierverkoop. Ook afgelopen zomer toen de coronamaatregelen verruimd werden en de zon scheen lag de bierconsumptie volgens de branchevereniging nog flink lager dan normaal. Zo is er in september ruim 29 procent minder bier verkocht in de horeca en bij evenementen vergeleken met vorig jaar.

'Mondkapjes verplichten'

Drie op de vier ouderen vinden dat het kabinet het dragen van mondkapjes moet verplichten, meldt seniorenorganisatie ANBO op basis van een peiling. Van de Nederlandse ouderen draagt 82 procent op dit moment al een mondkapje. Ze doen dat om zichzelf te beschermen (78 procent), om anderen te beschermen (75 procent) en als signaal dat mensen afstand moeten houden (51 procent), aldus de organisatie.
De ouderen die geen mondkapje dragen geven als redenen dat het onprettig en benauwd is, het geen effect heeft en het niet verplicht is. ANBO hield de steekproef onder ruim 2800 ouderen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.