RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Gemeenteraden gaan weer digitaal vergaderen: 'Ik mis het debat'


VIJFHEERENLANDEN - "Je moet een 'i' intikken om iets te mogen zeggen." Raadsnestor Dick den Hertog van Vijfheerenlanden is 'echt geen digibeet', maar baalt van het feit dat zijn gemeenteraad opnieuw digitaal gaat vergaderen. Volgens de nieuwe coronamaatregelen mogen gemeenten nog altijd met meer dan dertig mensen samenkomen. Vijfheerenlanden vindt haar voorbeeldfunctie echter belangrijk en stapt dus weer over op online.

Digitale raadsvergaderingen verlopen niet altijd soepel.


Elkaar niet aankijken
"Persoonlijk vind ik het helemaal niets", zegt Den Hertog. Als langstzittend raadslid weet hij ook wel dat zijn jongere collega-raadsleden zich misschien wat meer thuisvoelen in de digitale wereld, maar volgens hem is het online vergaderen voor iedereen lastig. "Je kunt elkaar niet aankijken. De mimiek, de uitstraling, een knipoogje of blik naar iemand: je mist het allemaal."

Vijfheerenlanden besloot deze week al om - ongeacht de maatregelen - alle vergaderingen in ieder geval tot het eind van dit jaar vanuit huis te doen. "Het aantal besmettingen is in onze gemeente hoger dan gemiddeld; dat dwingt ons tot grote voorzichtigheid", schrijft de gemeente in een reactie. De raad wil bovendien solidair zijn met de inwoners, die ook "dagelijks beperkingen ervaren als gevolg van deze crisis".

Debatteren vanuit huis
Den Hertog benadrukt dat hij die beslissing respecteert, maar is bang dat het debat verloren gaat. "Als er een meningsverschil is, gaat het juist om de interrupties. Dan wordt er politiek bedreven. Dat mis ik in digitale vergaderingen." Hij is zelfs bang dat raadsleden soms hun mond houden als ze eigenlijk iets willen zeggen.

Veel gemeenten houden zich op dit moment bezig met de vraag of raadsvergaderingen nog in fysieke vorm kunnen plaatsvinden. Baarn heeft de vergadering van vanavond afgezegd; die wordt later digitaal ingehaald. In Amersfoort is onlangs een motie aangenomen om politiek Den Haag op te roepen hybride raadsvergaderingen toe te staan. Die zijn deels fysiek en deels digitaal.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -