Gedeeltelijke lockdown aangekondigd: cafés en restaurants dicht, mondkapjesplicht vanaf 13 jaar

© NPO
PROVINCIE UTRECHT - Cafés, restaurants en coffeeshops in Nederland gaan weer dicht. Ook komt er een verbod op de verkoop van alcohol en het drinken van alcohol in openbare ruimten vanaf 20.00 uur 's avonds. Verder gaan de groepsgroottes naar maximaal 30 personen per zaal en mogen huishoudens maximaal 3 personen per dag uitnodigen. Dat is vanavond bekendgemaakt tijdens een persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid. De maatregelen gaan morgenavond om 22.00 uur in.
Hotels vormen een uitzondering op de sluiting van de horeca. Hotels mogen hun gasten wel van eten voorzien en het blijft mogelijk om eten af te halen bij een restaurant. Locaties met een gecombineerde functie moeten het deel met horecafunctie sluiten. De nieuwe maatregelen gaan morgenavond om 22.00 uur in en gelden in principe voor vier weken. Na twee weken wordt de balans opgemaakt, zei minister De Jonge.
Verder worden evenementen verboden. Een uitzondering wordt gemaakt voor markten met levensmiddelen, beurzen en congressen, bioscopen en theaters, wedstrijden, demonstraties en bijeenkomsten die onder de wet openbare manifestaties vallen.

Sport

Alle amateur-teamsporten voor volwassenen, waarbij het onmogelijk is 1,5 meter afstand te houden, zijn vanaf woensdag verboden. Individuele sporten, zoals in de sportschool, of teamsporten met maximaal vier personen, zijn nog wel toegestaan. "Een partijtje tennis kan, als je maar niet gaat dubbelen", zei de premier.
Kinderen tot 18 jaar mogen trainen en onderlinge wedstrijden met teams van de eigen club spelen. De competitie wordt dus stilgelegd. Boven de 18 blijft individueel sporten mogelijk.

Mondkapjesplicht

Het kabinet verplicht verder het dragen van een niet-medisch mondkapje in publieke binnenruimtes en in het openbaar vervoer. In het voortgezet onderwijs, mbo en hoger onderwijs moet iedereen een mondkapje dragen buiten de les.
Er komt verder een einde aan koopavonden. Dat betekent dat de deuren uiterlijk om 20.00 uur dicht moeten, uitgezonderd winkels die levensmiddelen verkopen. Een winkel kan per direct worden gesloten als het qua drukte niet goed gaat. Het credo is verder thuiswerken.
Kijk hier de persconferentie terug:

'Maatregelen gaan pijn doen'

"De maatregelen gaan pijn doen, maar het is de enige manier. Want de feiten liegen niet: we moeten strenger zijn." Het kabinet kondigde wel aan met nieuwe steunpakketten te komen. Voor het onderwijs verandert er niets, behalve de mondkapjesplicht.
Tijdens de persconferentie benadrukte de premier het belang van de verscherpte coronamaatregelen. Vanwege de toename van het aantal besmettingen zetten veel ziekenhuizen de reguliere zorg namelijk op een lager pitje. "Al die uitgestelde zorg leidt tot enorm veel gezondheidsschade", zei Rutte. "Die les hebben we in het voorjaar geleerd."

Dagrecord

Gehoopt werd dat de maatregelen die twee weken geleden genomen werden inmiddels zouden hebben geleid tot een afvlakking van het aantal dagelijkse besmettingen, maar die tekende zich dit weekeinde nog niet af. Vandaag werd zelfs een nieuw dagrecord gevestigd: tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 7393 nieuwe coronabesmettingen gemeld bij het RIVM. Het is de eerste keer dat het aantal besmettingen boven de 7000 is gekomen.

Routekaart

Naast alle maatregelen heeft het kabinet de zogenoemde routekaart online gezet waarmee het de verspreiding van het virus onder controle wil krijgen. De kaart bestaat uit vier risiconiveaus: 'waakzaam', 'zorgelijk', 'ernstig' en 'zeer ernstig', die diverse maatregelen behelzen. De regio Utrecht valt in de categorie 'zeer ernstig'.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.