Vanuit dit pand in Zeist worden coronapatiënten verspreid over ziekenhuizen in het hele land

ZEIST - Het piept en kraakt in sommige ziekenhuizen nu het aantal coronapatiënten weer toeneemt. Ook in deze regio zijn al niet-spoedeisende operaties uitgesteld om ruimte te maken voor coronapatiënten. Maar de ziekenhuizen krijgen hulp vanuit Zeist. Daar zit sinds kort het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Zij kijken mee welk ziekenhuis in het land nog ruimte heeft, zodat de ziekenhuizen waar het te vol wordt een beetje ontlast kunnen worden.
Vanuit dit pand in Zeist worden coronapatiënten verspreid over ziekenhuizen in het hele land
"Het is de bedoeling dat wanneer je covid-19 hebt, of een ander probleem, dat je altijd naar het ziekenhuis kan", zegt Monique Jacobs, het hoofd van het LCPS. "En als we nu zien dat in het westen een spoedeisende hulp gesloten wordt omdat de druk daar te hoog is, dan is dat niet wat we willen. We willen dat je overal in Nederland naar het ziekenhuis kan als dat nodig is."
En dus wordt de druk verdeeld. Het kan daardoor zomaar gebeuren dat een patiënt uit Amsterdam wordt overgebracht naar Friesland, omdat daar toevallig meer bedden vrij zijn. Op dit moment gaat het om zo'n 20 tot 40 patiënten per dag waar vanuit Zeist een andere plek voor gevonden wordt.
Het centrum neemt ziekenhuizen daarmee veel werk uit handen. "Maar we doen het echt samen met de ziekenhuizen", benadrukt Jacobs. "Het is niet zo dat er zonder ons geen patiënten uitgeplaatst zouden worden. Maar het zou wel veel meer werk zijn."
Het LCPS werd in maart al opgericht tijdens de eerste golf van de coronacrisis. Toen opereerden ze nog vanuit Rotterdam. In de zomermaanden kwam het spreiden van patiënten op een laag pitje te staan, maar nu de tweede golf is aangebroken, neemt de druk weer toe. In september ging het centrum daarom weer volop aan de slag, nu vanuit Zeist waar sinds maart ook al het Landelijk Operationeel Team Corona (LOT-C) gevestigd zat.
Voor het spreiden van de patiënten is ook de hulp van Defensie ingeroepen. Overste Theo van der Zanden van de medische troepen van de Koninklijke Landmacht heeft in korte tijd een groep burgers opgeleid om samen met hem en zijn militairen de spreiding zo soepel mogelijk te laten verlopen.
"We hebben een groep coassistenten die medicijnen studeren. Die nemen de aanvragen voor verplaatsing aan en regelen dan een bed in een andere regio. Daarnaast zit een groep meldkamermedewerkers die ervoor zorgen dat ambulances beschikbaar zijn om de patiënten te verplaatsen."
De medewerkers van het LCPS hebben telefonisch contact met de ziekenhuisartsen. Maar ook zij maken de pijn mee van de coronacrisis, vertelt Overste Theo. "We hebben pas meegemaakt dat we een meneer zouden uitplaatsen. Maar anderhalf uur later krijgen we een telefoontje waarbij de arts zegt dat het niet meer hoeft. Meneer is slecht geworden en heeft aangegeven dat hij niet op de intensive care wil. Hij gaat dus overlijden. Nou, dat komt hier ook wel binnen."
Ook Defensie werkt mee in het LCPS
Ook Defensie werkt mee in het LCPS © RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.