Zelfvoorzienende camping Doornseweg Leusden wil eind maart open

© RTV Utrecht / Jordi de Jong
LEUSDEN - De beoogde uitbaters van de camping aan de Doornseweg in Leusden willen eind maart open. Dat stelden ze gisteravond in een digitale presentatie van hun plannen van "De ReCreatie" aan de lokale gemeenteraad. Daarin spraken ze over een zelfvoorzienende camping op de plek van het voormalig militair kampeerterrein Kamp Waterloo.
Op het terrein moet een vergelijkbaar concept komen als camping BuitenLand, de camping van reisjournalist Floortje Dessing in Drenthe waar initiatiefnemers Maartje van der Weide en Jan Hoogstraten uit Driebergen elkaar ontmoetten. "We willen een camping met niet alleen een zakelijk verdienmodel, maar ook met maatschappelijke waarde", stelden de twee in hun presentatie.

'Zelfvoorzienend en creatief'

Het kampeerterrein moet inclusief, duurzaam, circulair en zelfvoorzienend worden. Dat betekent dat er niet overal stroom, water en riolering is. "Off-grid en back-to-nature", vertelt Hoogstraten. "Wel verbinding, maar niet overal wifi." Ook streeft het tweetal ernaar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te werven.
Ook wil het duo hoogwaardige horeca realiseren en een beoogd atelier moet als uitvalsbasis dienen voor kunstzinnige en creatieve projecten. Op de camping kunnen gasten zelf muzieksessies, lezingen en theater organiseren, met inachtneming van de natuur om hen heen. Bij de ingang van de camping, aan de kant van de Doornseweg komt een stiltezone met moestuin en voedselbos om de overlast voor te buurt zoveel mogelijk te beperken.

Ophef

Want om de hoeveelheid en invulling van de kampeerplaatsen op het terrein is al lange tijd veel te doen. Buurtbewoners spraken in juli hun onvrede uit over de komst van een mogelijk chaletpark met 56 stacaravans, maar de initiatiefnemers gaven snel aan dat dat nooit hun idee was. Zo filosofeerden ze na consultatie met de gemeente over 20 tot 24 nachtelijke recreatieverblijven, maar een externe jurist gooide vorige maand roet in het eten: het huidige bestemmingsplan staat vijftig kampeerplekken en maar zes stacaravans toe.
Daarom moest het duo van De ReCreatie terug naar de tekentafel. Dat resulteerde dinsdagavond in een presentatie van een plan waarin ze plek willen geven aan 6 tot 12 kampeerplaatsen in eigen beheer, waarvan de ene helft glampingplekken kunnen zijn en de andere helft duurzame stacaravans moeten worden.

Kampeerplekken

De rest van de camping bestaat voor eenzelfde hoeveelheid jaarplaatsen die mensen zelf kunnen ontwerpen en waar ze het hele jaar kunnen recreëren, 8 tot 10 vaste seizoensplaatsen en 25 tot 35 overige kampeerplaatsen voor passanten. Alles bij elkaar moet dat niet meer dan 56 plaatsen opleveren, zodat het binnen het bestemmingsplan past.
Ook hebben Van der Weide en Hoogstraten in juni een principeaanvraag ingediend om na te gaan of het mogelijk is een dienstwoning op het terrein te plaatsen waar zij beide in kunnen verblijven, en om de toegestane bebouwing met 10 procent uit te breiden. Daarmee zou 40 vierkante meter extra kunnen worden gebouwd.

Opening in lente 'voorbarig'

Hoewel de uitbaters streven naar een opening in de lente, houdt recreatiewethouder Patrick Kiel (VVD) een slag om de arm. Hij benadrukt dat hij de plannen zorgvuldig wil doornemen en met alle partijen wil bespreken, vanwege de onrust in de buurt en de eerdere verwarring over de mogelijkheden binnen het bestemmingsplan. Dat de huidige ideeën volgens De ReCreatie nu sowieso in het bestemmingsplan zouden passen, noemde hij "voorbarig". Hij nam zich dan ook voor ook dit weer bij een jurist te toetsen.
Mochten de plannen niet binnen het bestemmingsplan passen, is de kans groot dat omwonenden bij een eventuele vergunningsaanvraag zienswijzen zullen indienen. Zij lieten eerder aan RTV Utrecht weten dat zij niet akkoord zullen gaan met een wijziging van het bestemmingsplan. Ondertussen stellen de initiatiefnemers van de camping dat ze het gesprek met de buurtbewoners aan willen gaan, maar dat dat vooralsnog moeizaam verloopt.
Dit dossier wordt samen met Daan Bleuel van de Leusder Krant gevolgd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.