'Het is verschrikkelijk, maar het moet', zegt burgemeester Utrecht over nieuwe coronamaatregelen

© Desiree Meulemans
PROVINCIE UTRECHT - "Het is verschrikkelijk. Ik denk dat iedere ondernemer hier enorm van baalt. Ze hebben natuurlijk al een adergelaten in het voorjaar en de reserves gebruikt om weer op te starten, dus ik verwacht dat het allemaal heel naar wordt." Met deze woorden reageerde waarnemend burgemeester van Utrecht Peter den Oudsten vanochtend bij RTV Utrecht op de nieuwe coronamaatregelen. Hij is ook de voorzitter van de Veiligheidsregio Utrecht.
Gisteren maakte het kabinet bekend dat cafés en restaurants komende weken dicht moeten en dat evenementen worden afgelast. "Je ziet dat de samenleving zegt: het moet blijkbaar, dus moeten we er met elkaar doorheen. Maar je ziet ook dat bepaalde sectoren extra hard worden getroffen. Dat lijkt onrechtvaardig, maar in deze situatie is het ook onvermijdelijk."

Mondkapjesplicht

Vorige week pleitte Den Oudsten bij RTV Utrecht al voor een mondkapjesplicht en die komt er nu ook. "Ik ben wel opgelucht, ik denk dat deze maatregel wel verstandig is. Ik draag hem zelf nu ook al een tijdje en dan zie je dat 'ie soms wel, soms niet wordt gedragen en dat is toch gek. Deze mondkapjesplicht structureert als je precies weet waar het wel en niet hoeft. Dat helpt."
Hoewel het kabinet een hoop nieuwe maatregelen heeft aangekondigd, is er soms toch nog onduidelijkheid over hoe die regels geïnterpreteerd moeten worden. Den Oudsten: "Het is logisch dat mensen daar vragen over hebben. De veiligheidsregio is verantwoordelijk voor het opnemen van deze maatregelen in een verordening. Tegelijk weet ik dat er specifieke situaties zijn, daarvoor kunnen mensen terecht bij de veiligheidsregio of bij de gemeente waar je woont."

Contact met sectoren

Volgens de waarnemend burgemeester staat de gemeente Utrecht in nauw contact met de verschillende sectoren. "Zo hebben we gisterochtend afspraken gemaakt om in contact te blijven met de sectoren. Dat moeten we ook doen: de mensen een hart onder de riem steken. Er komt bijvoorbeeld een compensatieregeling voor de horeca. Dat is in ieder geval iets."
Den Oudsten hoopt dat mensen zich vooral komende tijd aan de regels blijven houden. "Als het gedrag van de mensen niet verandert en we huisfeestjes blijven organiseren, dan blijven we besmettingshaarden stimuleren en dan blijven die cijfers oplopen. Er zijn gisteren alleen al 270 mensen positief getest in de stad en 700 in de regio. Het is heel verdrietig wat er gebeurt, maar ik zou zeggen: houd je aan de regels, dat is het beste wat we kunnen doen."
Overigens meldde het RIVM gisteren dat er in de stad Utrecht 305 mensen positief zijn getest op corona tussen maandagochtend en dinsdagochtend. Het verschil zit vermoedelijk in de tijdsperiode van meten.
Beluister het interview met burgemeester Peter den Oudsten hieronder terug:
Burgemeester Den Oudsten over de nieuwe coronamaatregelen: "Het is verschrikkelijk"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.