Geen raadsonderzoek naar luchtkwaliteit

UTRECHT - Er komt voorlopig geen raadsonderzoek naar de juistheid van de Utrechste luchtkwaliteitscijfers.
Dat bleek vandaag tijdens een spoeddebat over de kwestie in de gemeenteraad. D66 had om een raadsonderzoek gevraagd omdat er zoveel vragen over de luchtkwaliteit zijn, dat volgens de partij alleen een raadsonderzoek het vertrouwen in de politiek kan herstellen.
De oppositie is het met D66 eens, maar de coalitie wil geen raadsonderzoek voordat de resultaten van een lopend onderzoek van een externe partij bekend zijn. Eind mei of begin juni moet dat rapport openbaar worden gemaakt.
De SP had vragen over een luchtkwaliteitsrapport dat op de site van het ministerie van VROM was verschenen. Volgens de SP kloppen de cijfers in dat rapport niet.
Wethouder De Bondt beaamde dat. Volgens haar had de SP een rapport gezien dat nog niet door de gemeente Utrecht was gecontroleerd. De stad had weliswaar de goede cijfers ingediend, maar het ministerie had die verkeerd verwerkt.
"Hulde aan de SP, nu weten wij precies waar we op moeten letten bij de controle van dat niet-definitieve rapport", aldus de wethouder.
Ze zei de SP toe dat de gemeente zo snel mogelijk alle verzamelde gegevens over luchtkwaliteit en de gebruikte modellen openbaar zal maken. Ook beloofde ze de partij dat er indien nodig extra verkeerstellingen zullen komen.

GroenLinks-raadslid Eggermond maakte een rapport over de lucht in Utrecht
D66-raadslid Arjan Kleuver wil een Raadsonderzoek naar de ALU

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.