Instellingen

"Jomanda raadde Millecam operatie af"

AMSTERDAM - Jomanda heeft de actrice Sylvia Millecam afgeraden om zich te laten opereren. Dat hebben haar partner en
andere bekenden van de actrice verklaard, zo bleek op de eerste dag van het proces tegen Medium Jomanda en twee alternatieve artsen uit Haarzuilens en Bunnik
De drie staan terecht voor hun omstreden rol bij de behandeling en begeleiding van de in 2001 aan kanker overleden Millecam. Verder hebben getuigen, onder wie twee huisartsen, gezegd dat het medium telkens aan haar heeft gezegd dat ze geen kanker had.
Justitie meent dat de drie de actrice hebben wijsgemaakt dat ze een geen kwaadaardig gezwel had maar een bacteriële infectie en dat een operatie niet nodig was. Daarmee zijn ze in de visie van het OM schuldig aan onder meer het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel en het onthouden van de benodigde medische zorg.

ZORGEN

Jomanda zelf was niet in de rechtszaal. Haar advocaat liet dit weekend weten dat de datum van de zitting haar 'zorgen' geeft. Volgens haar zou er iets gebeuren.
De rechtbank in Amsterdam vond het zeer "onbevredigend" dat het medium niet op haar proces is verschenen.
De voorzitter van de rechtbank benadrukte dat de rechtbank vanaf november alle zeilen heeft bijgezet om de gevoelige zaak goed voor te bereiden en heel veel getuigen te laten horen.
De nabestaanden schreven de rechtbank dat Millecam zelf bewust voor de alternatieve behandeling heeft gekozen. Rechtbankvoorzitter Diemer gaf aan begrip voor dit standpunt te hebben. Maar hij wees ook op het algemeen belang. Het gedrag van Jomanda en de alternatieve artsen kan een voorbeeldgedrag zijn, zei hij.

KWAKZALVERIJ

Justitie vervolgt de drie overigens niet geheel vrijwillig. Het OM besloot in 2006 nog dat niet te doen, omdat er onvoldoende bewijzen zouden zijn voor strafbare feiten. Na tussenkomst van de Vereniging van Kwakzalverij besloot het gerechtshof vorig jaar dat justitie er alsnog een zaak van moest maken.
Het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg zette in juni 2007 jaar de twee alternatieve artsen uit hun beroep. De zaak in de rechtbank wordt dinsdag voortgezet. Dan komen de rollen van de alternatieve genezers verder aan bod.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.