Instellingen

Utrechtse moslimdocente terecht ontslagen

UTRECHT - Het Vader Rijn College in Utrecht heeft een docente die uit godsdienstige overwegingen weigerde haar mannelijke collega's de hand te schudden, terecht ontslagen. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep bepaald.
De islamitische vrouw liet haar collega's na de zomervakantie van 2006 per e-mail weten dat zij mannen geen hand meer wenste te geven. De school besloot haar te schorsen en uiteindelijk te ontslaan.
De school voerde aan dat het een respectvolle omgang met elkaar nastreeft en daarbij uitgaat van de in Nederland algemeen geaccepteerde fatsoens- en omgangsvormen. Het propageren van de eigen levensovertuiging, godsdienstbeschouwing of politieke voorkeur acht de school niet gewenst.

GELIJKE BEHANDELING

De rechtbank oordeelde eerder al dat de school rechtmatig heeft gehandeld, maar de docente voerde aan dat dat vonnis geen rekening hield met het oordeel van de Commissie Gelijke Behandeling, die vond dat de school verboden indirect onderscheid maakt op grond van godsdienst.
De Centrale Raad van Beroep vindt dat het niet schudden van handen anderen beïnvloedt en dat het wel degelijk onderdeel uitmaakt van functie. Het belang van de openbare school acht de raad van grotere waarde is dan het belang van de docente.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.