RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Groot deel theaters in de regio gaat dicht: 'Vanavond draaien we het laatste rondje'

PROVINCIE UTRECHT - De theaters en schouwburgen in onze regio worstelen met de nieuwe coronamaatregelen. Zestien instellingen kregen twee weken geleden een ontheffing zodat ze meer dan 30 bezoekers mochten ontvangen. Tijdens de persconferentie gisteravond bleek dat deze uitzondering niet meer wordt gemaakt. "We kwamen net een beetje op stoom maar gaan nu met pijn in het hart dicht."

De helft van die zestien culturele instellingen heeft besloten om de komende weken de deuren te sluiten, blijkt uit een rondgang van RTV Utrecht. "We kunnen onze bezoeker op deze manier niet de fijne avond uit geven. Dus we gaan twee weken dicht", vertelt Ab Hooijer van Stadsschouwburg Utrecht. "We hebben hier voorstellingen met 200 bezoekers, dat is met 30 bezoekers niet te doen. Bovendien: hoe beslis je dan wie er wel en niet mag komen?"

Dit doen de theaters in de regio, de tekst gaat daarna verder.
- Flint, Amersfoort: komende weken dicht.

- FLUOR, Amersfoort: gedeeltelijk geopend, voorstellingen worden aangepast.

- Sint Joriskerk, Amersfoort: gedeeltelijk geopend, voorstellingen worden aangepast.

- De Speeldoos, Baarn: komende weken dicht.

- Huis van Eemnes, Eemnes: komende weken dicht voor culturele activiteiten.

- Aan de Slinger, Houten: gedeeltelijk geopend, voorstellingen worden aangepast.

- Fulcotheater, IJsselstein: gedeeltelijk geopend, voorstellingen worden aangepast.

- DE KOM, Nieuwegein: komende weken gesloten.

- Jaarbeurs, Utrecht: nog niet bekend.

- TivoliVredenburg, Utrecht: gedeeltelijk geopend, voorstellingen worden aangepast.

- Stadsschouwburg, Utrecht: komende weken gesloten.

- De Paardenkathedraal, Utrecht: gedeeltelijk geopend, voorstellingen worden aangepast.

- Theater Lampegiet, Veenendaal: de komende weken gesloten.

- Het Klooster, Woerden: de komende weken gesloten.

- Calypso Theater, Wijk bij Duurstede: gedeeltelijk geopend, voorstellingen worden aangepast.

- FIGI, Zeist: nog niet bekend.

Ook het Klooster in Woerden gaat dicht. "Het is hier een gekkenhuis", vertelt Jacqueline Engelhard. We bellen ons suf om alles geregeld te krijgen. Artiesten, impresariaten, bezoekers; mijn telefoon ontploft. We betreuren dit heel erg, in de coronatijd hebben gewerkt aan mooie alternatieven maar ook dat kan nu niet. Gezondheid is natuurlijk ook heel belangrijk dus we leggen er ons bij neer."

De voorstelling van vanavond gaat door. Dan draaien we nog één keer een fijn rondje. En dan is het wachten op de volgende persconferentie"
Carmen Zuidema, Theater De Kom

HARD GELAG
"Aanstaande vrijdag hadden we grootse première gepland voor dansvoorstelling Quake met 175 bezoekers. Daar hadden we natuurlijk heel veel zin in, dus dat dit nu door kan gaan is een hard gelag", verzucht Lenette Vlasman van Paardenkathedraal in Utrecht. Lenette en haar collega's gooien de deuren nog niet op slot maar zoeken naar een andere oplossing. "De artistieke voldoening is belangrijk maar natuurlijk moet het voor iedereen veilig zijn. We zoeken nu erg naar de balans hoe we dit kunnen vlottrekken. Een andere kleinere productie die nu bij ons loopt kan wel doorgaan. Dus we hoeven niet helemaal dicht."

Ook TivoliVredenburg in Utrecht, Calypso Theater in Wijk bij Duurstede en Fulcotheater in IJsselstein blijven voorlopig open. "We voelen het echt als onze opdracht om dit voor de bewoners van IJsselstein te doen", verklaart Ad de Regt van Fulcotheater. "In deze donkere dagen willen we zoveel mogelijk mensen vermaak geven dichtbij huis. Dat mocht eerst met 100 mensen hier, nu dan 30, dat is even slikken. Maar zoveel als het kan en financieel verantwoord is, willen we een programma overeind houden."

PUZZEL VAN JEWELSTE
De meeste instellingen geven juist aan dat voorstellingen laten draaien met 30 bezoekers verre van rendabel is. Voor De Kom in Nieuwegein een belangrijke reden om na vanavond ook te sluiten. "We houden niks over op deze manier natuurlijk, maar los daarvan, we kunnen onze bezoekers ook niet de beleving geven die ze verdienen", zegt Carmen Zuidema. "Nu proberen we alles te verplaatsen. Dat is ook steeds moeilijker want sommige voorstellingen zijn al een aantal keer verzet, dat is een puzzel van jewelste. De voorstelling van vanavond gaat wel door. Daar maken we dan maar een hele fijne avond van, dan draaien we nog één keer een fijn rondje. En dan is het wachten op de volgende persconferentie."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -