RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

40 dode konijnen bij rondje lopen om plas Middelwaard: 'De hele populatie gaat eraan'


VIANEN - Langs de Lek bij Vianen is een uitbraak van de ernstige konijnenziekte myxomatose. Er gaan inmiddels zo veel konijnen aan dood, dat de dierenambulance minimaal twee keer per dag een ronde maakt om de kadavers op te ruimen. "Het is geen fijn gezicht", vertelt vrijwilliger Gerrit de Boon.

 Gerrit en Paula verzamelen dode konijnen rond de Middelwaard. Gerrit en Paula verzamelen dode konijnen rond de Middelwaard. | Foto: RTV Utrecht / Annemarie de Wit

Kadavers oprapen
Bij plas Middelwaard is het inderdaad voortdurend raak. Gerrit en zijn collega Paula rapen het ene na het andere dode konijn op. Hun oogjes zitten dicht, hun anus is ontstoken en sommige dieren zijn aangevreten door roofvogels. Ook aan de waterkant liggen veel kadavers. "De konijnen worden blind, lopen het water in en verdrinken. Vervolgens spoelen ze aan."

De oorzaak: myxomatose, een zeer besmettelijke ziekte waar - bij een uitbraak - zo'n 95 procent van een konijnenpopulatie aan overlijdt. Het virus is ooit bewust verspreid door de mens in AustraliŽ, waar konijnen een plaag vormden, weet Gerrit. Het virus is later ook in Europa verspreid en waart gemiddeld eens per twee jaar rond.
Wandelaars bij de Middelwaard hoeven niet bang te zijn voor myxomatose. Het virus is levensgevaarlijk voor konijnen, maar niet voor andere dieren of de mens. De vrijwilligers van de dierenambulance raden wandelaars wel aan om op te passen als ze een konijn als huisdier hebben. Ontsmet je schoenen, ontsmet de poten van je hond en laat je konijn inenten, luidt het advies. 'Zombiekonijnen'
Gerrit krijgt aanhoudend telefoontjes van bezorgde wandelaars: of de dierenambulance wel weet dat er veel dode konijnen liggen bij de Lek. Tijdens het rapen schieten veel wandelaars de vrijwilligers aan. "Is het gevaarlijk voor mijn hond?", willen ze weten. "Zijn de levende konijnen nog te redden?", vraagt een jongen. Hij zag heel veel 'zombiekonijnen'.

 De konijnen die nog leven, worden ingeslapen. De konijnen die nog leven, worden ingeslapen. | Foto: RTV Utrecht / Annemarie de Wit

Het antwoord luidt nee. "Het is een hele dodelijke ziekte", legt Paula uit, terwijl ze een traag bewegend konijntje in zijn nekvel grijpt. Dat zag haar niet aankomen. Ze draagt het dier aan z'n achterpoten. "Zo lijdt hij het minst." Het zieke konijn gaat straks naar de dierenarts voor een spuitje. De jongen druipt af, wijzend naar nog een ander levend exemplaar op de dijk.

 Bij iedere ronde rapen vrijwilligers tientallen kadavers op. Bij iedere ronde rapen vrijwilligers tientallen kadavers op. | Foto: RTV Utrecht / Annemarie de Wit

Prompt komt een hondeneigenaresse zelf met een dood konijn aanlopen, bungelend in haar handen. Het kopje bebloed, de ogen eruit. "Ik doe het om de vrijwilligers te ondersteunen", zegt ze. "Je ziet die beesten creperen. Het doet me deugd dat ze opgehaald worden." Ze komt vaak bij de Middelwaard en ziet steeds dode konijnen liggen. Wie het eenmaal weet, ziet er steeds meer.

Wachten op nachtvorst
Na drie kwartier maken de vrijwilligers de balans op: veertig dode konijnen en drie levende gaan mee met de bus. Wanneer dit stopt? "Twee nachtvorstjes, dan is het over", aldus Gerrit. Muggen en andere ziekteverspreiders zijn dan verdwenen. Optie B? "De hele populatie gaat eraan op een paar na. Die mogen volgend jaar weer voor nageslacht gaan zorgen." Vanavond maken de vrijwilligers ronde drie.

Vrijwilligers dierenambulance rapen veertig dode konijnen op bij een rondje om plas Middelwaard.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -