Instellingen

'Utrechtse' satelliet gelanceerd

UTRECHT - De Europese ruimtetelescopen Herschel en Planck zijn gelanceerd. De raket met de twee satellieten aan boord steeg donderdag zonder problemen op vanaf de Europese lanceerbasis Kourou in Frans-Guyana.
Herschel, de grootste ruimtetelescoop ooit, gaat kijken naar het ontstaan van sterren en sterrenstelsels. Planck gaat onderzoek doen naar de zogeheten kosmische achtergrondstraling. Dat zijn lichtstralen die kort na het ontstaan van het heelal met de oerknal zijn uitgezonden en nu pas, meer dan 13 miljard jaar later, onze regio van het heelal bereiken.
Planck en Herschel worden naar een plaats in de ruimte op ongeveer anderhalf miljoen kilometer van de aarde gebracht. Planck zal daar iets meer dan een jaar lang zijn werk doen; Herschel houdt het ongeveer twee jaar langer vol. Het gehele project kost Europa circa 2 miljard euro, de grootste Europese investering in de ruimtevaart ooit.
In de beide satellieten zitten enkele belangrijke Nederlandse onderdelen. Ruimteonderzoeksinstituut SRON in Utrecht ontwikkelde het instrument HIFI, dat Herschel in staat stelt om gebieden in het heelal te onderzoeken die tot nog toe onzichtbaar waren voor wetenschappers.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.