Voorlopig laatste kroegavond ten einde: 'We hebben nog vijf minuten, je stoort ons'

Terrassen op de Neude lopen om 22.00 uur leeg.
Terrassen op de Neude lopen om 22.00 uur leeg. © Koen Laureij
UTRECHT - Het was een bitterzoete avond voor Kris Besselse. Hij is samen met zijn zus eigenaar van De Potdeksel in Utrecht. "Wat ik wel mooi vond vanavond was de dankbaarheid die de mensen toonden. Mensen zijn ontiegelijk blij om in de kroeg te komen", zegt Kris. "De waardering die mensen uitspreken naar je en dat ze hopelijk snel terug kunnen komen in de kroeg. Dat tekent wel de mensheid en wat ze willen natuurlijk."
Maar de mensheid mag dan wel naar de kroeg willen, zoals Kris zegt, door de nieuwe coronaregels moet hij om stipt 22.00 uur dicht en mag hij minstens vier weken niet meer open. "Dat doet wel pijn. Wij zitten hier een jaar of 55 denk ik. Mijn zus en ik hebben het overgenomen van mijn ouders. Dat je dan ziet dat het naar de klote gaat, wat je allemaal hebt opgebouwd als gezin zijnde. Dan is dat verschrikkelijk."
Aan de andere kant van Utrecht, in Lombok, nemen cafégangers Paul en Jeroen ondanks dat het al 21.55 uur is, de telefoon nog op. Paul voert het woord: "We hebben nog vijf minuten, je stoort ons man." De tijd dringt, de mannen hebben zojuist nog snel een laatste biertje besteld. Paul doet hoorbaar zijn best om nuchter te klinken. "We worden er door het personeel van de sympathieke kroeg Kanaalzicht op subtiele wijze uitgebonjourd."
De laatste biertjes van Paul en Jeroen.
De laatste biertjes van Paul en Jeroen. © Ingezonden foto
"Het was gezellig. De mensen stonden niet in rijen voor de deur, maar het was gewoon lekker vol", vervolgt Paul terwijl hij onder zachte dwang Kanaalzicht verlaat. "Het gaat allemaal heel erg smooth en subtiel. Er zijn nog drie, vier mensen en we worden nu naar buiten gestuurd. Ze hadden ook wel gezegd: om 22.00 uur moet het echt leeg zijn."
Hoe nu verder? Cafébaas Kris van De Potdeksel denkt dat kroegen met een rijke geschiedenis zoals die van hemzelf het wel overleven. "Ik denk dat de meeste jongens die iconische kroegen hebben wel wat vet op de botten hebben. Ik denk dat wij het wel overleven, maar er gaat wel een hoop naar de kloten natuurlijk."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.