Man loopt westnijlvirus op in regio Utrecht, eerste besmetting van een mens in Nederland

© RTV Utrecht / Sammie Vries
UTRECHT - Een man heeft in Nederland het westnijlvirus opgelopen, vermoedelijk doordat hij in de buurt van Utrecht is gebeten door een mug. Het is de eerste keer dat iemand het virus in Nederland oploopt, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Het westnijlvirus komt vooral voor bij vogels en wordt overgebracht door muggen. Eind september werd al bekend dat er voor het eerst in Nederland een vogel met het virus was aangetroffen. Ook toen was dat in de regio Utrecht, namelijk in Haarzuilens. Later bleken ook twee andere vogels besmet te zijn geraakt.
"De muggen raken geïnfecteerd doordat zij zich voeden op besmette vogels. Daarna verspreiden deze muggen het virus naar andere vogels en soms ook naar mensen en andere zoogdieren, zoals paarden", aldus het gezondheidsinstituut in Bilthoven. "Mensen en paarden kunnen daar ziek van worden, maar spelen bij de verdere verspreiding van de ziekte geen rol. Het virus wordt niet van mens naar mens of van mens naar dier overgebracht."

Milde symptomen

Wanneer mensen besmet raken, worden zij meestal niet ziek. Zo'n 80 procent krijgt helemaal geen klachten, 20 procent krijgt milde symptomen zoals koorts en griepachtige klachten. In uitzonderlijke gevallen kan een infectie leiden tot ernstige neurologische klachten zoals een hersenontsteking.
Het westnijlvirus komt al langer voor in Zuidoost-Europa en rond de Middellandse Zee. In de afgelopen jaren is het ook in andere delen van Europa opgedoken. Daarom hield het RIVM er al rekening mee dat iemand in Nederland besmet zou raken. Een infectie met het virus is bij mensen in Nederland al eens eerder gevonden, maar al deze infecties waren in het buitenland opgelopen.

Nieuwe gevallen

Het instituut in Bilthoven denkt dat de kans op een nieuw geval de komende tijd klein is vanwege het herfst- en winterweer. Als het 'muggenseizoen' volgend jaar begint, komt het RIVM met "adviezen en eventuele verdere acties".

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.