Jarige kunstenaarsvereniging kijkt terug op de oprichting: 'Laten we gaan ploegen!'

Max Keuris verwerkte zichzelf in een schilderij
Max Keuris verwerkte zichzelf in een schilderij © RTV Utrecht
AMERSFOORT - Het was vlak na de Tweede Wereldoorlog dat drie jonge mannen de Amersfoortse kunstwereld wilden omploegen. Ze hadden tijdens de oorlog moeten onderduiken, dus ze konden niet wachten om - toen de oorlog eenmaal was afgelopen - weer leven in de brouwerij te brengen. Kunstenaarsvereniging de Ploegh werd opgericht. 75 jaar viert de vereniging dit met vier exposities.
Kunstenaarsvereniging De Ploegh 75 jaar
De oprichters van de Ploegh zijn Max Keuris, Johan Traarbach en Toon Tieland. De mannen schilderden alle drie in de geest van het expressionisme, een stroming die op andere plekken in de wereld al gemeengoed was maar die in de Keistad nog als schokkend werd ervaren. Het was vooral het gevoel, de kleur en de expressie die er toe deden.
Vijfenzeventig jaar later is de Ploegh nog altijd een actieve en grote kunstenaarsvereniging. Zij viert haar verjaardag met vier verschillende tentoonstellingen op vier verschillende locaties in Amersfoort. Een van de exposities is een historische blik op de beginperiode. "Laten we gaan ploegen", een expositie in het Archief Eemland, werd grotendeels samengesteld door gastconservator Wichard Maassen.
Wichard Maassen bij het geboortehuis van Ploegh-oprichter Max Keuris
Wichard Maassen bij het geboortehuis van Ploegh-oprichter Max Keuris © RTV Utrecht
Maassen benadrukt dat de kunstenaars wat betreft hun schilderstijl nogal van elkaar verschilden. Waar Max Keuris het Magisch Realisme bewonderde, en zichzelf vaak behoorlijk op de hak nam door een dronken zelfportretje in het tafereel te verwerken, was Johan Traarbach weer veel serieuzer in de keuze van zijn onderwerpen. "Maar Traarbach was echt een kunstenaar waarbij je het gevoel hebt dat ie het schilderen echt moest doen. Als hij het niet deed, ging hij dood bij wijze van spreken". Toon Tieland tenslotte, was de man van de felle kleuren en de lichtere onderwerpen.
Ondanks de coronamaatregelen is de tentoonstelling wel te bezoeken, maar bezoekers wordt gevraagd om wel even aan te melden.
Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke zondag rond half 9 en het programma wordt daarna elk uur herhaald.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.