Acht autobedrijven in de fout bij grootscheepse controle in Zeist

© RTV Utrecht
ZEIST - Bij een grote controle bij negen verschillende autobedrijven in Zeist zijn op acht locaties meerdere overtredingen vastgesteld. Zo lagen er bij sommige garages gevaarlijke stoffen opgeslagen en ontdekten inspecteurs dat afval niet volgens de milieurichtlijnen werd afgevoerd.
Inspecteurs van Stedin ontdekten ook verschillende overtredingen, zoals het illegaal verzwaren van de stroomvoorziening. Dat betekent dat er eigenlijk krachtiger stroom nodig is dan geleverd, bijvoorbeeld voor zware apparatuur. Als Stedin dit niet zelf realiseert, dan volgt een boete en een hoger tarief.
Ook was de brandwerendheid van een aantal panden niet op orde en bleken er verbouwingen te zijn gedaan waarvoor geen toestemming was. Naar aanleiding van sommige overtredingen moet nog verder onderzoek gedaan worden, mogelijk worden er daarom nog boetes uitgeschreven.

Ondermijning

De controles waren in de omgeving van de Scholeksterlaan en Aalscholverlaan. De gemeente ontdekte geen ondermijnende activiteiten: één van de doelen van de controle was om te kijken of hier sprake van was. Bij enkele bedrijven was alles in orde.
Burgemeester Koos Janssen is tevreden over de controle. "De samenwerking is goed verlopen. Met elkaar staan we voor de opgave om de criminaliteit in Zeist aan te pakken en het voor onze inwoners veiliger en leefbaarder te maken", aldus de burgemeester in een schriftelijk bericht van de gemeente.

Samenwerking

De controle was een samenwerking van de gemeente Zeist, de politie, het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV), verzekeringsmaatschappijen, Stedin en de Omgevingsdienst Regio Utrecht (ODRU). Het was de eerste keer dat dat zo gebeurde in de gemeente Zeist.
Controles worden regelmatig uitgevoerd om te kijken of er sprake is van ernstige ondermijnende activiteiten. Dat kan bijvoorbeeld als er via een garage geld wordt witgewassen of als er auto's worden omgebouwd om drugs te kunnen vervoeren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.