Provincie Utrecht wil met diervriendelijke pilot aantal zwerfkatten beperken

Jasmijn Strootman van de dierenambulance in Woudenberg en Daniëlla van Gennep van Stichting DierenLot.
Jasmijn Strootman van de dierenambulance in Woudenberg en Daniëlla van Gennep van Stichting DierenLot. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
PROVINCIE UTRECHT - De provincie Utrecht wil een pilot starten om zo op een diervriendelijke manier de populatie van wilde katten te gaan beheren. Dat meldt de woordvoerder van gedeputeerde Hanke Bruins Slot. Op dit moment worden verwilderde zwerfkatten afgeschoten maar dat ligt gevoelig, vooral bij dierenwelzijnorganisaties.
Hoe die pilot er precies uit gaat zien is nog niet duidelijk. Dat komt omdat de gedeputeerde het gisteren tijdens een debat in de Provinciale Staten pas heeft toegezegd dat die er überhaupt ging komen. Volgens haar woordvoerder Ruben Kroeze is inmiddels al wel duidelijk dat deze pilot waarschijnlijk in een specifiek gebied in de provincie uitgevoerd zal worden.
Dierenwelzijnsorganisaties zijn blij met de voorgenomen pilot. "Weliswaar is dit voor DierenLot een mooi begin van een kanteling in de provincie Utrecht, zover zijn we nog nooit gekomen als het gaat om de discussie over de jacht op katten. Wij kijken uit naar de vervolgstappen binnen de provincie", aldus Daniëlla van Gennep namens Stichting DierenLot.

Afschieten

Op dit moment wordt ondanks de pilot niet gestopt met het afschieten van zwerfkatten in het buitengebied. De provincie snapt dat het gevoelig ligt. Maar zegt ook dat men bij het nemen van zo'n beslissing niet over één nacht ijs gaat.
Kroeze: "De provincie Utrecht maakt op basis van advies door de Faunabeheereenheid een belangenafweging tussen schade aan de natuur en aan gewassen en dierenwelzijn. Preventieve maatregelen zijn het uitgangspunt. Pas als twee preventieve maatregelen geen effect hebben gehad, wordt overgegaan op afschot."
Volgens de provincie is het hoe dan ook belangrijk dat de populatie goed in de gaten wordt gehouden. De dieren kunnen in het buitengebied aanzienlijke schade aan de natuur aanbrengen door te jagen op kwetsbare weidevogels en kleine zoogdieren.

Tegenstanders

Het afschieten of bejagen van wilde katten zoals de provincie het ook wel noemt, is al jaren een veel besproken onderwerp. Gisteren laaide de discussie weer op doordat het meerjarig Faunabeheerplan door de Provinciale Staten Utrecht besproken werd.
Dierenambulance Woudenberg, Stichting Dierenlot en Stichting Zwerfkatten Nederland grepen dat moment aan om nogmaals te benadrukken dat ze tegen het afschieten van katten zijn.

Alternatieven

Volgens de drie organisaties is het zwerfkattenprobleem niet zo erg als het lijkt en zijn er bovendien diervriendelijkere manieren om de populatie te verminderen. Zo is het drietal voorstander van het nu eindelijk is goed chippen en registeren van katten op landelijk niveau. Dat is nu niet het geval en dat frustreert de dierenliefhebbers.
"Al jaren worden dezelfde hoeveelheid katten doodgeschoten, zonder goede monitoring of die katten gechipt zijn. Daarnaast kun je vraagtekens zetten bij het effect daarvan, omdat eigenlijk niemand weet hoeveel zwerfkatten er in de provincie rondlopen. En hoe zie je aan de buitenkant of een kat een eigenaar heeft of niet? Dat verschil zien zelfs de experts niet op een afstand", aldus Van Gennep.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.