Verdachten grote phishingzaak maakten 4,5 ton buit, OM eist 3 en 5 jaar cel

© Pixabay
SOESTDUINEN - Twee jonge verdachten in een grote oplichtingszaak, waarbij bankrekeninghouders voor in totaal 450.000 euro werden opgelicht en bestolen, maken deel uit van een professioneel geleide organisatie. Dat werd vandaag duidelijk tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak.
Het Openbaar Ministerie eist 5 jaar gevangenisstraf voor de 23-jarige Mohibulla A. en voor zijn evenoude medeverdachte Mustapha T. 3 jaar celstraf. Ook moeten zij samen honderdduizenden euro's aan schadevergoedingen betalen, vindt de officier van justitie. Het OM vindt het extra kwalijk dat zij zich doelbewust richtten op ouderen, "die daardoor niet meer weten wie ze wel en niet meer kunnen vertrouwen".

Hotelkamers

De twee Hilversummers werden op 24 februari vorig jaar door een cybercrime-team van de politie op heterdaad betrapt in het Hilton Hotel in Soestduinen. In een groter onderzoek dook het IP-adres van het hotel meerdere keren op. Toen de verdachten daar opnieuw een kamer huurden, kwam de politie in actie en werden zij aangehouden.
Zeker 62 cliënten van ING, SNS, ABN AMRO en Rabobank werden op verschillende manieren slachtoffer van de internetcriminelen. Met onrechtmatig verkregen inloggegevens werd ingebroken in accounts. Vervolgens werd geld weggesluisd via rekeningen van zogenoemde katvangers.
Andere gedupeerden kregen via phishingmails en -telefoontjes een nepmelding dat hun rekening werd geplunderd en dat ze hun geld snel naar een veilige rekening moesten overboeken. Die rekening was dan weer van een katvanger.

Mysterieuze bendeleider

Beide mannen hebben een bekentenis afgelegd, waaruit duidelijk werd dat er nog veel meer mensen betrokken waren bij de organisatie, die geleid zou zijn door de mysterieuze figuur Phaesos. De twee wilden geen namen van andere betrokkenen noemen, maar inmiddels is het onderzoek uitgebreid en zijn meerdere andere verdachten aangehouden. Wie achter de naam Phaesos schuilgaat is nog onbekend.
Verdachte A. zegt dat hij van Phaesos heeft geleerd hoe hij te werk moest gaan, maar dat hij de leider nooit persoonlijk heeft ontmoet. Volgens A.'s advocaat gooide Phaesos er op sommige dagen wel 40.000 phishingmails uit en organiseerde hij vervolgens panels die daar achteraan moesten bellen. Om potentiële slachtoffers doelgericht te benaderen was voor de panels een speciaal belscript opgesteld.
Mohibulla A. was sinds eind 2017 betrokken bij de phishing-activiteiten. A. zegt dat hij voor Phaesos katvanger was bij fraude met tickets voor evenementen. Phaesos adverteerde daarmee; mensen die kaarten bestelden konden naar hun geld en de tickets fluiten. Daarna zou A. betrokken zijn geraakt bij cybermisdrijven. Hij regelde ook bellers en katvangers en zou 20 procent van de opbrengst hebben gekregen. De rest zou hij in bitcoins naar de baas hebben overgemaakt, die er bankpasvervalsers, bellers en katvangers van betaalde.

Geldezels en bitcoins

De oplichters opereerden volgens de politie vanuit verschillende hotels: onder meer De Witte Bergen in Eemnes, Bastion Hotel in Bussum en Gooiland in Hilversum. Terwijl A. inlogde op accounts, belde T. de rekeninghouders. Het geld dat zij naar een zogenaamd veilige rekening overmaakten, werd volgens het OM via zogenaamde geldezels weggesluisd naar Spanje en Portugal en omgezet in bitcoins.
Het OM eist voor Mohibulla A. een zwaardere straf, omdat hij ook betrokken was bij voorbereidingen voor de phishing-activiteiten en het geld wegsluisde. Hij had direct contact met leider Phaesos en was over een veel langere periode bij de zaak betrokken. Omdat hij eerder voor vergelijkbare misdrijven is veroordeeld, zou hij meerdere voorwaardelijke celstraffen die nog openstaan alsnog moeten uitzitten. Waarschijnlijk zal hij ook voor een groter deel van de schade aansprakelijk worden gesteld, maar daarover loopt nog een aparte zaak.
Mustapha T. is een schoolvriend van A. en zou pas zes weken bij de fraude betrokken zijn geweest toen hij werd opgepakt. Zelf zegt dat hij slechts als beller met A. meewerkte aan de oplichtingspraktijken. Hij zou ruim 250.000 euro van gedupeerden hebben losgepraat. Daar zou hij 6,7 bitcoin aan hebben overgehouden: zo'n 22.000 euro. Maar volgens het OM waren zijn rol en het aantal zaken waarbij hij betrokken was groter.

Strafeis veel te hoog

De verdediging vindt de strafeisen veel te hoog. Er wordt te weinig rekening worden gehouden met de beperkte rol en jonge leeftijd van 'first offender' T., vindt advocaat Boumanjal, die pleitte voor een grotendeels voorwaardelijke celstraf in combinatie met een werkstraf. Volgens de advocaat van A. wordt ook diens rol in de organisatie overschat en moet hij worden beloond voor zijn bekentenis, waarmee hij justitie heeft geholpen.
Beide verdachten zeiden in de rechtszaal dat ze spijt hebben en hun leven willen beteren. Of de rechtbank daar rekening mee houdt, wordt over twee weken duidelijk. Dan wordt het vonnis uitgesproken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.