Stop voor de witte stok: slechtzienden vragen aandacht voor onveiligheid in het verkeer

UTRECHT - Het is vandaag de internationale Dag van de Witte Stok: de dag waarop blinden en slechtzienden aandacht vragen voor hun positie in het verkeer. Uit onderzoek van de Oogvereniging onder 1100 fietsers blijkt dat 40 procent van de fietsers niet weet hoe het oversteekgebaar met de witte stok eruit ziet. Daarom hoopt de vereniging op meer bewustwording en minder onveiligheid.
Een geheven stok geldt als een officieel stopteken, maar toch komt het volgens de Oogvereniging nog te vaak voor dat fietsers en automobilisten het gebaar niet herkennen. Onder jongeren gaat het zelfs om de helft.
Blinden en slechtzienden vragen aandacht voor hun stopteken met witte stok

Onveilige situaties

"Uit onderzoek is gebleken dat een derde van de mensen die met een stok lopen zich echt onveilig voelt bij het oversteken", vertelt Liesbeth Blankaart, zelf slechtziend en vrijwilliger bij de Oogvereniging. "Dus het is heel goed dat die witte stok onder de aandacht wordt gebracht zodat iedereen weet waar ze rekening mee moeten houden. Wij zien jullie niet, jullie zien ons wel."
Voor Jos Sprenkels, die slechts lichtverschillen ziet, zijn onveilige situaties dagelijkse kost. "Eén à twee keer per dag", vertelt hij. "Men vergeet dat je ook een verkeersdeelnemer bent. Als ik duidelijk maak dat ik het als verkeerdeelnemer niet kan zien, wees dan wel zo slim om er rekening mee te houden."
Door de coronacrisis ziet de Oogvereniging meer fietsers op straat, waardoor de focus van de internationale dag dit jaar op de fietser ligt. "Een fietser geeft vaak een signaal, die doet even met zijn belletje: u kunt gaan", tipt Jos. "En bij automobilisten hoop ik dat als ik mijn stok voorwaarts en ga lopen, dat men dan gewoon stil blijft staan. En niet nog eens een keer achter mijn voorganger eromheen schiet, omdat men denkt dat ik nutteloos stilsta."
Slechtzienden vragen aandacht voor onveiligheid in het verkeer
Slechtzienden vragen aandacht voor onveiligheid in het verkeer © RTV Utrecht / Jordi de Jong

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.