Corona vandaag: Meldpunt voor sluitende scholen en 'waarom altijd de horeca?'

PROVINCIE UTRECHT - Een school uit Bilthoven heeft alle 1300 leerlingen naar huis gestuurd, corona bij klinische forensische psychiatrie-instelling de Van der Hoeven Kliniek en een recordaantal besmettingen. In onze rubriek 'Corona vandaag' vind je de belangrijkste ontwikkelingen in de provincie Utrecht.

Meldpunt voor scholen die sluiten om corona

Scholen in het voortgezet en basisonderwijs die tijdelijk dichtgaan vanwege corona, moeten dat doorgeven bij een speciaal meldpunt. Dat heeft de onderwijsinspectie besloten in overleg met het ministerie van onderwijs. Het meldpunt is vanaf vandaag actief. Ook scholen die al gesloten zijn of zijn geweest door corona, worden opgeroepen dit alsnog te melden.
"De registratie is belangrijk om samen zicht te houden op de continuïteit van het onderwijs. Na de melding neemt de inspectie (waar nodig) contact op met het bestuur of de school om de tijdelijke oplossingen voor de continuïteit van het onderwijs en vooruitzichten te bespreken. Daarnaast zorgt het meldpunt voor belangrijke informatie over het functioneren van het onderwijsstelsel", meldt de inspectie.
De Hogeschool Utrecht probeert juist leerlingen óp school te houden. Hoe ze dat doen lees je in het verhaal hieronder.

Werkplaats stuurt leerlingen naar huis

De Werkplaats in Bilthoven heeft vandaag alle 1300 leerlingen naar huis gestuurd na meerdere coronabesmettingen op school. Hoeveel leerlingen er precies positief zijn getest is nog onduidelijk, maar volgens de school zijn er alleen vandaag al acht positief geteste leerlingen bijgekomen.
Onderwijsminister Slob zegt vandaag ook dat alle scholen weer dicht gaan "als het vanwege gezondheidsoverwegingen écht niet anders kan". Nu gebeurt het al dat een enkele school dicht moet als de GGD dat adviseert na een uitbraak, maar een landelijke sluiting is in het uiterste geval mogelijk.

Corona bij Van der Hoeven kliniek

Bij de Van der Hoeven Kliniek, met locaties in Utrecht en Amersfoort, is ook corona uitgebroken. Hoeveel medewerkers en of tbs-cliënten besmet zijn wil woordvoerder Sandra Eigeman niet zeggen. Ook wil ze geen duidelijk geven om welke locatie(s) het gaat.
"Het aantal fluctueert, maar het is niet absurd hoog. Het is niet nodig om precieze aantallen te noemen. Er zitten geen afdelingen in quarantaine en de zorg loopt door. Je ziet het overal en dan is het vrij logisch dat er bij ons ook besmettingen zijn"
Volgens Eigeman is de situatie onder controle en zijn er geen extra maatregelen genomen door de corona-uitbraak, omdat er al aangepaste richtlijnen waren. "Er is geen extern bezoek en bezoek dat er is zit achter een scherm. Er is geen fysiek contact. Mensen krijgen hun programma's en kunnen naar de werkplaats. De zorg loopt door."

Besmettingen provincie

In de provincie Utrecht zijn in de afgelopen 24 uur 868 nieuwe meldingen van coronabesmettingen gedaan. De stijgende lijn van de afgelopen weken zet zich dus voort. Het is het hoogst aantal positieve coronatests binnen één dag in de provincie. Al kan je vraagtekens zetten bij de betekenis van zo'n record: tijdens de eerste coronagolf werd er veel minder getest.
Maar dat er een stijgende lijn zit in het aantal besmettingen staat wel buiten kijf. Gisteren was er nog een dip in het aantal besmettingen (502), maar in de dagen ervoor (zondag 558, maandag 623 en dinsdag 839) bleef het aantal gemeldde besmettingen stijgen.
In de afgelopen 24 uur is melding gemaakt van één overlijdensgeval door corona. Dat cijfer geeft mogelijk een vertekend beeld: sterftecijfers worden soms later gemeld.

Ook landelijk dagrecord

Ook landelijk neemt het aantal besmettingen toe. Tussen woensdag- en donderdagochtend zijn 7833 nieuwe gevallen geregistreerd, een nieuw dagrecord. Woensdag was het aantal geregistreerde positieve tests 7296, dinsdag 7377. In de afgelopen zeven dagen zijn er meer dan 48.000 nieuwe besmettingen gemeld.
In totaal zijn er nu 204.000 Nederlanders positief getest op het virus, de 100.000e besmetting was minder dan een maand geleden.
Op deze kaart hieronder zie je het aantal geregistreerde besmettingen per honderdduizend inwoners dat de afgelopen dag is geregistreerd.
De kleuren worden bepaald aan de hand van de zogenaamde signaalwaarde. Deze is momenteel 7 op de 100.000 inwoners. Dit betekent dat vanaf deze waarde mogelijk het aantal besmettingen te hard oploopt om het virus in de hand te houden. Een signaalwaarde functioneert als een 'alarmbel' om met urgentie naar de situatie te kijken.
In de afgelopen 24 uur zijn 29 coronasterfgevallen gemeld. Dat betekent overigens niet dat al die mensen ook de afgelopen dag zijn gestorven. Informatie over het aantal sterfgevallen komt soms met vertraging binnen.

Burgemeester over sluiting horeca

Burgemeester Kats van Veenendaal blikte vanochtend terug op de sluiting van de horeca. "Ondernemers reageerden teleurgesteld. Ze vragen zich af: is dit de laatste klap die we krijgen? Kunnen we over vier weken echt weer open, of wordt het alleen maar zwaarder? Ik ben gisteren op de fiets gestapt en heb een rondje gemaakt en verschillende ondernemers gesproken. Enerzijds is er begrip omdat de cijfers oplopen, maar anderzijds wordt er ook gevraagd: waarom weer de horeca?"
Burgemeester Kats over de nieuwe coronamaatregelen

Sneltest TNO betrouwbaar

De snelle coronatest die TNO heeft ontwikkeld op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid is net zo betrouwbaar als de standaard gebruikte PCR-test. Een praktijkproef met deze sneltest, de afgelopen twee weken in Amsterdam, laat zien dat de uitslag hiervan voor 99 procent overeenkomt met de PCR-test, zo meldt de onderzoeksorganisatie.
TNO en de GGD Amsterdam voerden de proef samen uit vanuit een pop-uplaboratorium bij de teststraat in de RAI. Aan mensen die zich daar lieten testen werd gevraagd of ze ook een monster wilden afstaan voor deze proef, zodat de uitslagen daarvan konden worden vergeleken. Zo werden bijna negenhonderd monsters verkregen.
Uit de vergelijking kwam naar voren dat het percentage terecht positieve uitslagen en het percentage terecht negatieve uitslagen overeenkwamen met de uitslagen van de PCR-test. "De test voldoet daarmee aan de gestelde criteria betreffende betrouwbaarheid", concludeert de GGD Amsterdam. TNO voegt eraan toe dat nu niets meer in de weg staat van verdere invoering.
De test geeft binnen drie kwartier tot een uur een uitslag.

De Ronde van Sint Maarten wordt online lichtfeest

De nieuwe aangescherpte maatregelen rondom corona hebben ook consequenties voor de Ronde van Sint Maarten. Dit evenement, dat was bedacht als alternatief voor de Sint Maarten Parade in de binnenstad, zou op 6 en 7 november plaatsvinden op het Berlijnplein in Leidsche Rijn.
De opzet is weliswaar coronaproof, maar gezien de huidige situatie is vindt de organisatie het niet verantwoord om publiek en deelnemers fysiek bijeen te brengen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.