Van Utrecht naar Los Angeles: Odillia bracht een videoclip uit met Snoop Dogg

UTRECHT - Odillia twijfelde geen seconde. Toen ze vorig jaar oktober klaar was met haar studie kocht ze van haar laatste spaargeld een reis naar Los Angeles. Daar moest en zou ze het gaan maken als zangeres en rapper. Nu, één jaar later, is haar tweede videoclip uit, met niemand minder dan hiphoplegende Snoop Dogg.
"Ook voor mij is het allemaal nog heel onwerkelijk. Maar het gebeurt gewoon echt", lacht Odillia (24). De van oorsprong Maastrichtse Frederique gebruikt haar tweede naam Odillia als artiestennaam. Sinds een paar jaar woont ze in een knus appartementje in de Utrechtse Vogelenbuurt. De Verenigde Staten en LA lijken vanaf hier ver weg, maar ze houdt de ontwikkelingen van de clip goed bij. "Na vijf dagen zitten we op 190.000 views, dat is echt goed!"
Vanwege corona is Odillia even in Utrecht. Wij gingen bij haar langs:
Odillia (24) brak als zangeres door in de VS en bracht een clip uit met Snoop Dogg.
Toen Odillia een jaar geleden naar de VS vloog, had ze niet echt een plan. "Ik had alleen in mijn hoofd: ik moet en zal getekend worden door een platenlabel in LA." Eenmaal daar ging ze elke dag bij platenmaatschappijen langs. "Ik ging daar voor de deur staan, probeerde medewerkers aan te spreken. Maar dat konden ze niet echt waarderen. Ze wuifden me weg en ik hoorde steeds nee."
Daarom veranderde ze haar tactiek. "Ik ging 's avonds naar grote hotels waarvan ik wist dat daar sterren en hun management sliepen." Op een avond zat ze bij zo'n hotel wat te drinken met een vriend. Hij herkende iemand, stelde hem aan Odillia voor en dat bleek een bekende manager uit de muziekwereld te zijn.
Ze rook haar kans en nam het heft in eigen handen: de volgende dag nodigde ze de manager per appje uit voor een lunch. "Daar liet ik hem mijn album horen en hij was gelijk verkocht. Een week later was ik getekend."
Odillia met haar hondje Puma.
Odillia met haar hondje Puma. © RTV Utrecht / Carmen Nelissen
Kort na het contract volgde Odillia's eerste 'release': een nummer met rapper Lil Keed. Die clip is ondertussen ruim twee miljoen keer bekeken op YouTube en eindigde in de Amerikaanse top 50.
Vervolgens was het opnieuw een kwestie van connecties om bij Snoop Dogg uit te komen. "Mijn manager is goed met hem bevriend, dus ik mocht een keer langsgaan om hem mijn nummer te laten horen."

'I adore you'

Om met zo'n legende te zitten was een aparte gewaarwording, vertelt ze. "Hij had maar heel even tijd. Ik drukte op 'play' om mijn nummer af te spelen en ik keek of hij het goed vond. Al snel zei hij: 'goede nineties vibe' en ging hij de studio in." Daar nam hij min of meer freestyle het een en ander op. "Hij zei onder andere drie keer mijn naam, zo van 'I adore you Odillia'. Het was echt gek, maar ook ongelooflijk dat hij mijn track tof vond."
Maar het leven van een doorbrekende/selfmade ster gaat niet alleen over rozen. De clip werd opgenomen op Aruba maar de montage moest Odillia uiteindelijk zelf doen, in haar appartementje in Utrecht. "Ik kon helemaal niet monteren. Dus in het begin heb ik heel veel YouTube-video's gekeken om het mezelf te leren. Ik was er een maand mee bezig."
Ik hoop dat mijn naam over een paar jaar hetzelfde gevoel geeft als die van Rihanna of Beyoncé.
Odillia
Dat ze nu zo ver is gekomen, heeft ze vooral te danken aan haar vastberadenheid, denkt Odillia. "Ik weet gewoon van jongs af aan al wat ik wil. Daar ga ik dan voor."
Op haar zestiende ging ze uit huis om die droom te achtervolgen. Van Maastricht verhuisde ze naar Tilburg, voor de Rockacademie. Die opleiding maakte ze uiteindelijk niet af want twee jaar later begon ze aan de Herman Brood Academie in Utrecht.
Aan zichzelf of haar plannen twijfelt ze niet. "Tuurlijk heb ik wel eens een dipje. Als je steeds 'nee' hoort dan kom je na zo'n lange dag wel gedemotiveerd thuis. Maar ik heb nooit gedacht dat het niet ging lukken. Dat is ook waarom het uiteindelijk lukt, denk ik."
De komende tijd blijft ze werken aan een album. Momenteel werkt ze aan een remix van Break It Down. En over een paar jaar? "Dan hoop ik een gevestigde artiest te zijn. Dat als mensen mijn naam horen, dat het zo'n gevoel geeft als bij Rihanna of Beyoncé."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.