RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Slachtoffer westnijlvirus in ziekenhuis, geen zorgen om uitbraak

UTRECHT - De man die vermoedelijk in de buurt van Utrecht besmet is geraakt met het westnijlvirus, ligt met neurologische klachten in het ziekenhuis. Volgens viroloog Chantal Reusken van het RIVM hoeven mensen in de regio Utrecht zich geen zorgen te maken. "De muggenactiviteit is zo afgenomen dat we niet verwachten dat er nu nog besmettingen op gaan treden."

Het slachtoffer lijkt vooral pech te hebben gehad. Minder dan één procent van de mensen die besmet raken met het virus, belandt in het ziekenhuis met neurologische klachten zoals hersen- en hersenvliesontsteking. Hoogstwaarschijnlijk zijn er ook wel andere mensen besmet geraakt.

Reusken: "Er is een soort vuistregel dat als je één persoon met neurologische klachten in het ziekenhuis hebt, dat er zo'n tweehonderd à tweehonderdvijftig mensen zijn die ook geinfecteerd zijn, maar van wie je het niet weet." Die mensen hebben helemaal geen klachten (ongeveer 80%) of lichte klachten zoals koorts, hoofdpijn, huiduitslag en vermoeidheid (zo'n 20%).

Geen corona
Reusken en haar collega's houden het virus sinds 2018 in de gaten. Toen dook het westnijlvirus op in Duitsland. "In augustus hebben we een signaal gekregen dat het virus in een vogel in de omgeving van Utrecht gevonden was." De wetenschappers seinden ziekenhuizen in zodat artsen rekening konden houden met het virus. Dat is nu dus gebeurd. "Eerst ga je kijken naar verwekkers die het meest waarschijnlijk zijn, daar komt dan niks uit en dan ga je aan dit soort verwekkers denken", zegt Reusken over de ontdekking van het virus bij het slachtoffer.

Met de winter op komst is het aantal actieve muggen al drastisch gedaald. De viroloog bereidt zich al voor op de zomer, maar voor een pandemie zoals bij corona is ze niet bang. "In 2018 hadden we de meest recente grote uitbraak van het westnijlvirus in Europa en dan heb je het nog steeds maar over vijftien landen met iets van tweeduizend mensen met neurologische klachten die bekend zijn. Het is veel kleinschaliger uiteindelijk."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -