RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Coronavirus grote uitdaging in onderwijs, scholen zetten temperatuurmeters in

SOEST - Scholen worstelen met het coronavirus. Op verschillende plekken in de provincie zijn al klassen naar huis gestuurd. De Werkplaats in Bilthoven stuurde zelfs álle 1300 leerlingen naar huis omdat het aantal besmettingen maar bleef oplopen. Op het Griftland College in Soest en het Baarnsch Lyceum in Baarn gooien ze een nieuw wapen in de strijd: scholieren worden bij binnenkomst getemperatuurd.

Leerlingen kunnen bij binnenkomst hun pols langs een scanner halen. Geeft de meter een temperatuur van 37,5 graden Celsius of minder aan, dan is er niets aan de hand. Bij verhoging wordt de leerling verzocht naar huis te gaan om uit te zieken. Zo hopen de scholen een eventuele corona-uitbraak in een jaargang of klas voor te zijn.

Preventief
In het Baarnsch Lyceum staat sinds twee weken een temperatuurmeter na een tip van een ouder. De school heeft tot dusver vier besmettingen gekend. Van de 1060 leerlingen hebben er twee corona gehad. Een van de leerlingen is beter en gaat weer naar school. Ook twee medewerkers zijn besmet geraakt, maar een van hen geeft ondertussen weer zo'n zes weken les. De ander zit nog ziek thuis.

Ondanks dat er relatief weinig besmettingen zijn, besloot de school toch leerlingen te temperaturen. Preventief, legt rector Henk van Ommen uit. "We gebruiken het niet zomaar voor de grap. Op het moment dat we het gevoel hebben dat er in een groep twee of drie besmette kinderen rondlopen, dan gaan we de hele klas testen. Binnen een minuut heb je een klas gemeten en weet je wie er verhoging heeft. Die leerlingen gaan naar huis, de rest kan blijven."

Corona vraagt vreemde dingen van ons."
Kees Versteeg - rector Griftland College

Het Griftland College in Soest staat er minder goed voor dan de school in Baarn. In totaal hebben 49 van de ruim 1400 leerlingen het coronavirus gehad. De school lijkt het aantal coronabesmettingen maar niet onder controle te krijgen. Daarom heeft rector Kees Versteeg temperatuurmeters neergezet, in een poging de controle weer terug te krijgen. "Het is natuurlijk heel vreemd om binnen een school dit soort dingen bij de ingang te doen. Maar ja, corona vraagt vreemde dingen van ons."

Sinds woensdag staan ze er, de temperatuurmeters. Versteeg ziet dat de leerlingen nog een beetje aan de meters moeten wennen, maar dat het steeds beter gaat. "Soms staat er een heel groepje omheen. Dan zijn ze benieuwd wat de ander heeft. 'Oude koelkast die je d'r bent', roepen ze als iemand een lage temperatuur heeft. We hopen dat het meten automatisme wordt."

Na de herfstvakantie blijft iedereen twee weken thuis."
Kees Versteeg - rector Griftland College

"We hebben de besmettingen nog lang niet onder controle", concludeert Versteeg. Ondertussen is het gros van de besmette leerlingen weer terug op school, maar er zijn al wekenlang structureel zo'n twintig scholieren ziek. "Dat klinkt misschien niet veel. Maar die besmette leerlingen hebben ondertussen al veel contact met andere leerlingen gehad", zegt Versteeg. "Eromheen gebeurt dan gewoon zo veel." Gisteren bleken nog drie docenten besmet te zijn met het virus, waardoor een deel van de lessen niet door kon gaan.

De rector heeft daarom besloten na de herfstvakantie, die na vandaag van start gaat in de regio midden, alle leerlingen nog twee weken thuis te houden. Zij krijgen dan online les. Versteeg: "Dan hebben we alle zieke kinderen en collega's als het goed is weer op de been. Daarna willen we als het even kan alle leerlingen op locatie hebben. De praktijklessen doen we dan op school, de theorievakken volgen leerlingen nog gewoon thuis. In de ochtend komt de bovenbouw naar school, in de middag de onderbouw."

'Geen keuze'
Ook op het Niftarlake College in Maarssen gaan de onder- en bovenbouw elkaar na de vakantie afwisselen om de drukte op school te verminderen. "De ene week start de onderbouw 's ochtends met fysieke lessen en volgt 's middags online les. In diezelfde week start de bovenbouw thuis met online lessen en volgt 's middags fysiek les op school. De week erna wordt dit dan omgedraaid", meldt de school.

In een brief aan ouders schrijft de school te realiseren dat de beslissing veel vraagt van iedereen. "Het is wederom een verandering in deze toch al onrustige en onzekere tijd. Wij kunnen u verzekeren dat we deze beslissing niet lichtzinnig hebben genomen, maar de situatie laat ons helaas geen keuze." Ook het Niftarlake College stuurde vorige week een klas naar huis. Op de school zijn tot nu toe 11 medewerkers en 23 leerlingen positief getest.

De Werkplaats in Bilthoven stuurde gisteren alle 1300 leerlingen naar huis vanwege meerdere coronagevallen. De rector vertelde dat alleen gisteren al acht leerlingen positief werden getest op het virus. De Werkplaats wil na de herfstvakantie de lessen weer hervatten. De hoop is dat de 'pauze' van ruim een week ervoor zorgt dat de opmars van het virus gestopt is.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -