Universiteit Utrecht krijgt weer erfenis van miljoen euro

Archief
Archief © RTV Utrecht
UTRECHT - Een oud-hoogleraar van de Universiteit Utrecht heeft na zijn dood een miljoen euro aan zijn voormalige werkgever nagelaten. De universiteit moet dat geld besteden aan het steunen van studenten die buiten hun schuld om in de financiële of emotionele problemen zijn geraakt.
Het geld is afkomstig van hoogleraar Joop van der Maas die aan de Faculteit Scheikunde gespecialiseerd was in spectrochemische analyses. Hij was jarenlang actief aan de universiteit en overleed afgelopen juni op 83-jarige leeftijd aan een hartstilstand tijdens een fietstocht. Tot vlak voor de coronacrisis was hij nog regelmatig op het Utrecht Science Park te vinden.
In 2018 ontving de universiteit ook al een nalatenschap van oud-student Annie van Leerzem. Zij liet toen 1,2 miljoen euro na die bedoeld was voor jonge onderzoekers in de geneeskunde.
Fondsenwerver Robbert Jan Feunekes van de UU zegt dat zulke grote giften ongebruikelijk zijn, maar dat de universiteit op zich niks te klagen heeft. "Er is veel geld onder een oudere generatie aan mensen en dan blijft er ook veel geld over in de nalatenschap. En als de kinderen dan op orde zijn, dan gaan mensen kijken naar goede doelen. En de wetenschap, onderzoek en onderwijs als goed doel begint langzaam voeten in de aarde te krijgen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.