Horecasluiting komt hard aan bij café voor mensen met een beperking: 'Niet van geslapen'

ZEIST - De sluiting van cafés en restaurants is hard aangekomen bij mensen met een beperking die werken in de horeca. "Ze waren heel verdrietig en konden er nachten niet van slapen, omdat ze wisten dat dit eraan zat te komen", vertel Paula Niemeijer van 'Bij Johannes' in Zeist.
Ook het restaurant van 'Bij Johannes' in Zeist is dicht
'Bij Johannes' is een atelier, winkel en café voor mensen met een beperking. Afhalen kan hier nog wel, maar het lunchcafé is dicht. "Het is toch anders", vertelt medewerker Marcela Verschuuren terwijl ze pompoensoep aan het maken is. "Normaal ben ik gastvrouw en ontvang ik gasten. Dit is toch anders. Ik ben gewend om hard te werken en nu is het iets te rustig eigenlijk."

Routine

Gelukkig kúnnen de medewerkers van 'Bij Johannes' nog wel werken. Marcela: "Je zal maar thuiszitten, daar word je ook niet vrolijk van. Het atelier is open en er moet veel worden ingepakt. Koekjes bijvoorbeeld en kerstpakketten."
Toch zorgt de horecasluiting wel voor veel onrust, vertelt begeleider Paula Niemeijer. "Sommigen van de medewerkers vallen binnen het autismespectrum en die willen gewoon een vaste routine hebben. Het is extra lastig voor hen om buiten die routine om te werken."

Normaal

Marcela heeft de pompoensoep inmiddels klaar. Ondertussen droomt ze over het leven vóór corona, zonder mondkapjes. "Ik snap dat het nodig is voor je gezondheid en voor anderen, maar liever zou ik weer teruggaan naar 'gewoon'. Ik verwacht niet dat het allemaal snel normaal wordt, maar als het café in ieder geval maar open kan. Dan ben ik tevreden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.