GGD Utrecht: sinterklaas en kerst te vroeg om groots te vieren

PROVINCIE UTRECHT - Sinterklaas en kerst komen waarschijnlijk te vroeg om groots te vieren. Dat zei Tessa Rijntalder, manager Corona van de GGD Utrecht in het speciale programma 'UNieuws Extra: Corona vraag & antwoord'. Daarin ging Rijntalder samen met collega-GGD-arts Putri Hintaran in op vragen van kijkers.
"Ik ga ervan uit dat het virus met sinterklaas en kerst nog wel onder ons is en dat er dan nog geen werkend vaccin is. We hebben ons dan ook nog te houden aan de basisregels die voor iedereen gelden", zegt Rijntalder. "Dan heb je toch te maken met een koude periode, waarin we dat vaak binnen vieren. En anderhalve meter afstand houden in kleine woonruimtes is niet haalbaar. En wellicht zijn er nog aanvullende maatregelen op de groepsgrootte. Ik denk dus dat we het niet groots kunnen vieren. We zullen creatief moeten zijn om daar invulling aan te geven."
Kerst en sinterklaas komen te vroeg

Cijfers

De GGD ziet natuurlijk ook dat de cijfers weer aan het oplaaien zijn. In een week tijd is het aantal positieve tests per 100.000 inwoners bijna verdubbeld, van 38,2 naar 64,1. Ondertussen zijn we ook meer gaan testen, maar dat betekent nog niet dat daar altijd meer positieve testen uit voortkomen. GGD-arts Putri Hintaran: "We testen wel meer, maar ook het percentage positieve testen stijgt. Hoeveel we ook testen, het aandeel positieven stijgt ook. Dat is zorgwekkend."
Het percentage positieve testen stijgt ook

Scholen

Scholen worstelen de afgelopen weken ook steeds meer met het coronavirus. Op verschillende plekken in de provincie zijn al klassen naar huis gestuurd. We kregen daarom al veel bezorgde reacties van ouders die zich afvragen of het nog wel veilig is op school.
De GGD in Utrecht ziet inderdaad meer besmettingen op scholen, maar het "zijn geen hele grote uitbraken", aldus GGD-arts Hintaran. Scholen zoeken volgens haar ook vaker contact met de GGD, omdat het lastig te bepalen is of een hele klas, een leerjaar of zelfs de hele school naar huis gestuurd moet worden.
"Er zijn geen heel grote uitbraken op scholen"

'UNieuws Extra: Corona vraag & antwoord'

UNieuws Extra: Corona vraag & antwoord is iedere vrijdag te zien op RTV Utrecht om 17.35 uur en wordt vanaf 17.30 uur live uitgezonden op onze facebookpagina en op ons YouTube kanaal. In elke uitzending beantwoorden deskundigen de vragen van onze kijkers. Kijk hieronder, of hier, de hele uitzending van vandaag terug.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.